faw13
TEKNİK MODERATÖR
- Katılım
- 28 Ağu 2013
- Mesajlar
- 1,622
- Yaş
- 37
Bana göre de dediklerinizin olmuş olma ihtimali vardır.Seat markası bende kısa vadede maalesef birçok soru işareti bıraktı...Keşke daha profesyonelce ve müşteri memnuniyeti odaklı hareket etselerdi..
Hocam sıkıntınızı anlıyorum ama 0 araç almamışsınız, aracın öncesinde ne yaşadığını ya da nasıl kullanıldığını bilemeyebilirsiniz. Sadece Seat için değil herhangi bir araç için geçerli olabilecek bazı sorunlar yaşıyorsunuz. Aynı zamanda aldığınız araç üretimden sıkıntılı da çıkmış olabilir, bazı araçlar bir türlü dikiş tutmazlar. Eski iş yerimde bir Focus vardı şirket aracı (şahsa ait, havuzda değil, hiç kaza yapmadı), ayda 2 kere yetkili servise girmediğinde şaşırıyorduk, araç teslim edildiğinde ABS sensör kabloları bile takılı değildi ve bu şekilde fabrikadan çıkmış, teslim öncesi denetlemeden geçmiş, müşteriye teslim edilmiş. Teslimi böyle başladı, kullanıldığı 2 sene boyunca da her çeşit sorunu çıkardı. Herkes Focus'ları sorunsuz, rahat kullanımlı araçlar olarak görür, ama o aracın sahibi olsaydınız Focus'tan da Ford'dan da nefret ederdiniz, son derece de haklı olarak.
İyi niyet garantisi diye tabir edilen şey de aslında resmi bir konu değil, distribütör insiyatifinde ve bir çeşit pazarlama stratejisi. DSG'li araçlar dünya çapında çoğaldıkça ilk nesillerin yarattığı problemler yüzünden VAG bir çok ülkede ciddi yasal sorunlar yaşamaya başladı. Bazı ülkeler satışını yasaklamakla tehdit ettiler, bu yüzden şanzıman garantisi uzatıldı, yani araçlar gene 1-2 yıl garantili ama şanzıman 7-10 yıl garantiliydi. Türkiyede bu iş bu şekilde lanse edilmek yerine iyi niyet garantisi diye bir konsept çıkarıldı, aslında uzatılmış şanzıman garantisine verilmiş bir isimdi ama distribütör bunun altında DSG ile alakalı olmayan bazı sorunları da servis bakımlı araçlar için çözmeye başlayınca herşey yapılırmış gibi bir algı oluştu. Bu sayede çok daha fazla aracın düzenli olarak yetkili serviste bakım yaptırması da sağlandı.
Aslında baktıkları şey şu, bu araç servise gelirse ben ne kadar kazanıyorum, bu işlemi ücretsiz yapıp müşteriyi memnun eder ve servise en az 2-3 kere daha gelmesini sağlarsam ne kadar kazanacağım. Kar ediyor muyum? Evet ise işlem yapılır, hayır ise işlem reddedilir. Tabii ki bu kadar basit değil ama fikir vermesi açısından.
Bir de şöyle düşünün 2 yıl garantisi olan bir telefon/televizyon 3. yılında bozuldu yetkili servise götürdünüz ve sorunun çözümü için ücret talep edildi, buna karşı çıkar mısınız? Ya ücreti karşılığı işlemi yaptırırsınız ya da gider yenisini alırsınız. Sizin aracınız da 2 yıl garantili ve garanti süresi geçmiş, aslında değişen birşey yok.
Bu arada Seat'ı savunuyorum gibi anlamayın, içinde bulunduğunuz durumu biraz aydınlatmak istedim sadece. Çok sinir bozucu bir durum ama firmalar şu anda kanuni olarak yanlış bir hareket yapmıyorlar, müşteri memnuniyetini de maliyetinden dolayı göz ardı etmişler gibi duruyor.