YCO
Kayıtlı Üye
- Katılım
- 26 Ağu 2009
- Mesajlar
- 22,337
- Yaş
- 37
yiğit mantıken öyle..ama lastiklerin ısınma sebebi sürtünme. biliyorsun..yazın ortamın sıcaklığı ve zeminin sıcaklığı ile tabi lastik daha çok ısınıyor...bu kışın ne kadar mesafe gittiğine de bağlı..bildiğim kadarı ve öğrendiğim kadarı ile konuşuyorum..nitrojen ne ısınan ne olduğundan fazla soğuyan bir madde..havanın içinde %78 gibi azot var zaten lastiklere basarken geri kalan %22 basmıyorlar..yani sulu oksijenli kısmı basmıyorlar..ısınabilen soğuyabilen madde su..lastiğe zarar veren madde de su..
uçak lastiklerinde hep nitrojen yani azot kullanıyorlar..F1 lastikleri de nitrojen..kış ve yaz burdan yola çıkarak yazıyorum..tabi onların iş yükü daha çok
diğer yandan nitrojen hava bastığın zaman sadece lastik hava basınçları aynı gözüksede arabanın dengesinde bir sorun oluyor..en kısa zamanda hava bastığını boşaltım tekrar nitrojenlemen lazım..yada hepsini boşaltıp hava basman lazım denge için..boşaltma işlemleri çift yapmak lazım..yani nitro bas ve sonra boşalt tekrar nitro bas..havada öyle bir şey söz konusu değil çünkü hava saf değil..
korozyon'a gelince sorduğumda olmaz dediler sebebi de yukarıda bahsettiğim sebep havanın içinde nitrojen yani azot zaten var..yani lastiğe hava bastığımızda içine zaten %78 gibi azot(nitrojen) basıyoruz..lastiğe zarar veren içinde oksijen ve hidrojen.. sebep zamanla lasitğin içinde nemlenme oluşması..yani lastiğe su zarar veriyor..
evt normal hava ısındığından..lastik de ısınıyor..ısınan kauçuk doğal olarak asfalt'a daha çok yapışıyor..aslında gereğinden fazla yapışıyor..yapıştığı içinde yol tutuş daha iyi oluyor ama lastikler asfalta yapıştığı için de sürtünme katsayısı artıyor bu da daha çok yüklenmemize sebebiyet veriyor gidebilmek için..dolayısı ile daha çok yakıt sarfiyatı oluyor..
bunlar benim bildiklerim ama kış ile gene de araştırmaya devam edeceğim ama farklı bir şey çıkmaz gibi geliyor...dah doğrusu hesaplayınca öyle çıkıyor..bakalım
hava sıcaklığına göre basınçlarının oynamasının sebebi havanın içinde su buharı doğru Varol abim..
yol lastikleri pistte zaten bi süre sonra fazla ısındığından yol tutmaz hale gelir ama otobanda vs. çalışma sıcaklığında kalması en iyi yol tutuşu sağlar..nitrojenin ısınması için eminim çok çok daha fazla enerji gerekiyodur..lastiğin içinin soğuk olması dışı ısınmış olsa bile yine performansı için olumsuz bi olay..F1'de lastiklerin optimum performansı için nitrojenin ısınmasına daha doğrusu sıcak kalmasını sağlayabiliyolardır öncesinde battaniyede oldukları için ama yol otomobilleri normal yolda imkansız o enerjiyi üretemezler..ben lastiklerimin içinin de ısınmasını tercih ediyorum..