Arkadaşlar öncelikle yapacağım tüm işlemleri tek başlık altında toplamaya çalışacağım.
Aracımızın malum olduğu üzere ses yalıtım konusunda bazı eksiklikleri var. Aslında buna eksiklik diyemeyiz çünkü aynı segmenteki bir çok araçlarda da durum nerdeyse aynı. Biz buna aracımızdaki ses yalıtımını daha da iyileştirme de diyebiliriz. Premium ve daha üst klasdaki araçlardaki ses yalıtımlarda az çok biliyorsunuz ki normal döşeme yalıtımı haricinde akustik yalıtım da yapılmakta ve haliyle de aracın konforu da aşırı derecede üst seviyeye çıkmakta fakat bir o kadar da bu kalite; aracın fiyatına yansımaktadır. Bu başlıkta uygulayacağım işlemleri ilk etapta aracın tümüne yapmaktan ziyade bölge bölge yapıp, değişiklikleri izleyip, bu başlık altında paylaşmayı düşünüyorum. En azından bu işlemi yapacak arkadaşlara da yardımı olacağı düşüncesindeyim. Sizin de fikirleriniz olursa bunları önemle dikkate alacağımı bilmenizi isterim.
Yapacağımız bu ses yalıtım işleminin; anlatılanlar (henüz denemedik, deneyip göreceğiz) kadarıyla gayet ekonomik olup, bir o kadar da etkili olacağını düşünüyorum. İnternette okuduğum diğer yazılarda bu işlemi 3 katmanlı olarak yapanlar da var ama ben bu iki malzemenin yeteceğini düşünüyorum. Şimd bu işlemlerin nasıl yapıldığından önce kullanılacak malzemeler hakkında sizlere kısaca bilgi vereyim.
GEREKLİ MALZEMELER
1- BTM Bitüself : İnşaatlarda su yalıtım malzemesi olarak satılmakla birlikte, bir tarafı alüminyum folyolu diğer tarafı ise ziftli ve yapışkanlı bir kaplama malzemesi. Ziftli denilince bu mebran gibi bir şey değil. Yani koku falan yapmıyor. Ayrıca yanmaz ve nem tutmama gibi bir özelliğe sahip. 10 cm, 20 cm, 30 cm yanlışım yoksa bir de 60 cm lik enler halinde, 10 mt. boyunda top halde satılıyor. Ben temin etmede zorlanırım diye düşünüyordum ama hırdavatçıda kolayca buldum. 20 cm x 10 mt lik olan toptan 1 adet aldım ve bana maliyeti 58 TL oldu. İlk etapta deneme yapacağım için bu kadar yeterliydi.
Ekli dosyayı görüntüle 9563
Bir kaç tip versiyonu var bu malzemenin. Bizimkisi alüminyum folyolu olandan. Gelelim ikinci ürünümüze...
2-Thermaflex (FIREX) : Ürün tamamen ses ve ısı yalıtımında kullanımakta olup, bizim aslında aracımızın içindeki orta ve yüksek frekanslı sesleri emmeye yarayacak olan ürün. Ürünün temin edilmesinde çok olmasa da biraz araştırma yapmama sebep oldu ki öyle heryerde bulunmuyor. Yani muadilleri mevcut ama ben özellikle bu markadan almayı tercih ettim. Bu ürün de top şekilde satılıyor ve yaklaşık 1 mt eninde, 10 mt (firmanın en az satabildiği boy) uzunluğunda. Kalınlık olarak da ben 10 mm (1 cm) tercih ettim. Piyasada 5 mm den başlayıp çok daha kalın ebatları da mevcut. Üründe dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise piyasada firex adı altında bir çok ürün var ve bunlar yapışkasızdır. Bu üründe ise yapışkan mevcut. Yapışkansız da alabilirsiniz ama bu sefer de yapıştırıcı falan da almanız gerekecektir. Fiyat olarak da bu ürün 120 TL tuttu. Ürünün hakkını vereceğine eminim ama kargosu 27 TL tuttu o biraz can sıktı.
Ekli dosyayı görüntüle 9564
EN ÖNEMLİ DİP NOT : Bu tip işlere yatkınlığı, tecrübesi olmayan kişi ya da kişilerin; muhakkak bu işleri yapmamalarını önemle tavsiye ediyorum. Aksi halde oluşabilecek tüm olumsuzluklar, kişi ya da kişilerin kendi sorumluluğundadır.