Tekin Abi güzel yorumun için teşekkür ederim
Fakat Japonların 10 seneden daha öncesinde yaptığı 1.6 160hp, 1.8 190hp üstelik atmosferik olan motorları gözardı etmemek lazım. Ya da RX serisindeki 1.3 230hp civarı motor güçleri.. RX'ler ömürleri konusunda biraz sıkıntı yaşatabiliyor. Turbo motor konusunda da seneler önce Daihatsu YRV Turbo isimli bir araç çıkmıştı. 1.3 Turbo 130hp. Küçük hacimden yüksek güç elde etme işinde Japonların başarısını sizde mutlaka gözlemlemişsinizdir. Üstelik aşırı beslemeye sahip olmadan. Ve aşırı beslemeye sahip olmayan araçların motor ömrü, parça fiyatları gibi etkenlerin ne kadar farklı olduğunu da biliyorsunuzdur.
Benim asıl dikkat çekmek istediğim nokta teknoloji konusunda ne tür bir gelişme varsa, bunun içinde mutlaka Japonların büyük bir payı olduğunu gözardı etmemek. Ve konu performans olduğu zaman, üstelik az maliyetle (altını çizerek söylüyorum) bunu başarmak söz konusu olduğunda Japon araçlarını zirveye taşımamak elde değil.
Japonların seri üretim araçlarda kullandığı teknolojiyi, dünya ancak özel üretim araçlarında sağlıklı şekilde kullanabiliyor. Buda çok önemli bir nokta. Milyon Euro'lara satılan araçlardaki güç oranlarını, performansları 10'da 15'de 1'i fiyatlara sağlıyorlar.
Sonuçta herşeyin başı teknoloji. Teknoloji para demektir, yatırım, düşünen beyin demektir. Maliyeti ucuza getirebilmek içinse daha başka şeyler gerekli. İşçiliği ucuza alabilmek, malzeme kalitesini düşürmeden farklı materyallerle yarı fiyatına mal edebilmek. Bi yerde 1-0 geride başlanan noktada, aslında 1-0 önde oluyorlar bence. Kötü koşulları avantaja çevirmek, buda ancak uzakdoğu da var.