beyler ben yarış yapmam arada bir zevkine kimseye zarar vermeyecek yerlerde biraz sürat yaparım o kadar. normal araç arayanların yaklaşık %70 - 80 i gibi. şimdi ben bu şekilde bir ortalama kullanıcıyım. benim gibilerin beklentisi yüksek devire çıkma ihtiyacı duymadan düşük devirde vites değiştirmeye gerek bırakmayacak kadar tork sunan ve bu sayedede az yakmasını ve kullanıcısına zevk vermesini sağlayan teknoloji. mesela honda bg gücü yüksek güzel bir makine yapıyor ama tork u koymayı unuttuğu için sen o bg i almak amacı ile kalkıp 5000 küsür devir çevirmen gerekiyor. nerde kaldı ekonomi
benim bakış açımla çok yanlış bir olay.
şimdi bu beklenti ile bakıyorum üreticilerin araçlarına. yeni gelen modellerin japon üreticileri haricinde nerdeyse tamamı artık aşırı beslemeye geçmiş. yeni gelicek astranında motor seçeneklerinin büyük kısmı aşırı beslemeli. hatta kağıt üzerindede bizim tsi lardan daha iide görünüyor. olmasıda normal sonuçta arada 3 4 senelik bir teknoloji farkı giriyor. hatta fordun da bu şekilde düşük hacim aşırı besleme motor yapacağı söyleniyor. bunu uygulamayan sadece japonlar kaldı.
bence bunun farklı bir sebebide japonların kafasına vuracak AB egzoz normları gibi bir yasal baskının olmaması. adamların büyük çoğunluğu boş amerikan pazarına tasarım ve teknoloji yatırımı yapıyor. yani satacağı pazarda yakıt ekonomisinin 1. planda olmadığı alanlar. örnek vermek gerekirse 2,4 accordlar. tam amerikan pazarı makinesi. deli gibi tüketip tükettiği aşırı yüksek yakıtın hakkı kadar gitmeyen bir makine. ha güzel gidiyormu bir nebze ama benim gözümde o tüketimin hakkı olacak kadar değil.
özete gelirsek. benim bakış açıma en yakın japon üretici toyotadır. toyota son 10 15 yıldır atmosferik makinelerde yüzlerce sensör kullanarak valflerle oynayarak tork devrini aşağı çekmek için yırtınmıştır. ama bunun tam bir sınırı var. belli bir güç istediğin zaman o devirler tekrar yukarı çıkmaya başlıyor. mesela ilk nesil vvti lar 3800 devir civarında verirken max torkunu son çıkan 132 bg 1,6 lar daha fazla tork sunuyor ama 4100 devirde sunuyor. zaten bu değerlerin altına inmekte çok zor özelliklede 16v makinede.
bu sebep ile atmosferik döneminin altın çağının sona erdiğini ve olabilecek en üst limitlerin zorlanmaya başladığını düşünüyorum.
ve bu sebep ile de daha önce yaptıım gibi ikinci kez aşır besleme motorlu bir araç tercih ettim. ve daha önce beni hiç üzmediği için de bir alman markası tercih ettim.
not: benim bakış açımın ana özeti tamamen üretilen güç ve tork karmasının tüketilen yakıta oranı şeklindedir.