Benim takıldığım tek bir nokta var
@AyhanGny
Benzinlinin bağıran hali dizelin 2500 de çıkardığı kadar ses çıkarıyor, zamanın %90ında ise zaten %70 civarı daha sessiz çalışıyor. yani bu durumda sesten yoracak olan (ve titreşimden de) dizel motor oluyor. Dizel kullanıp benim arabaya binenler ne zaman vites değiştireceğini nasıl anlıyorsun yav motor sesi yok arabada diyorlar. Ben de her dizele bindiğimde sürekli bu sese nasıl katlanıyorsun yav diye söyleniyorum.
1.2 ile uzun yol yapmadım ama 1.4 TSI 140 HP istanbul-izmir-istanbul ve istanbul-ankara-istanbul u dur kalk olmadığı sürece sadece 6. vites ile gidebiliyor, yani 1.2 de belki ara ara 5. vitese düşme ihtiyacı hisseder ama atmosferikler gibi zırt pırt vites küçültmek gerekmez. İkisinde de 5.3 gibi bir yakıt tüketimi var, bu da 1.2 de bu değerin 4.8 gibi olacağını gösterir, yani dizel ile 100 km de 1-1.5 lt fark ediyor. Sadece uzun yol yapan bir araç için 8 TL civarı 100 km de fark oluşuyor, şehir içinde de fark aslında çok fazla değişmemekte.
Ayrıca performans olarak gerçekten kafa kafaya olurlar, 1.2 ben de kullandım, hiç de üzecek bir araç değil. Dizel de uzun süre yüklenince abartı tüketimler sergiler (TDI özelinde demiyorum, bütün araçlar için geçerli).
Bütün küçük hacimli araçların turbosu fındık kadar, hiç biri yarış kafası kullanımı kaldırmaz ama hiç biri de eskisi gibi kolay kolay dağılmıyor. Yani çok da dert etmek gereken bir parça değil turbo, artık.
Nihayetinde bence 10.000 TL fark vermeye değecek kadar bir fark yok dizel ile benzinli arasında, bir de evet satarken de pahalı gidiyor ama (motordan bağımsız bir şekilde) pahalı olan araçlar % olarak eşit değer kaybederler ama bunun TL bazında farkı daha fazla olur. Yani 70.000 TL lik dizel otomatik bir leon %10 kaybetse 7000 TL değer kaybederken, 58.000 TL lik bir benzinli leon %10 ile 5.800 TL değer kaybeder. Bu durumda daha önce bahsedilen 190.000 Km de amorti etmesi süresi aslında biraz daha uzar.
Evet yılda 30.000 yapıp 5-6 yıl kullanacağım ben arabayı diyen biri gerçekten dizel düşünmeli ama ben şahsım adına biraz fazla yaksın gerçekten keyif versin diye bakıyorum, bu durumda da hiç bir dizel araç muadili benzinli araç kadar başarılı olamaz. Yani 1.2 Benzinli araç ile 1.8 dizel kıyaslamıyorum, ya da 1.4 140HP TSI ile 1.6 TDI kıyaslamıyorum. Ama 1.2 TSI ile 1.6 TDI kağıt üzerinde gerçekten yakınlar ve bence de TSI daha keyifli.