rodaj nedir.
rodaj denilen kavram geçmiş yıllarda düşük metalürjik üretim ve imalat hatalarından kaynaklanan problemlerin giderilmesi için uygulanan bir yöntemdir. rodaj sonrasında motor yağı değiştirilir ve motorda kalan çapak ve pislikler yağ değişimi ile atılır ve motor kontrol edilir. günümüzde bunu üreticiler yapıyor. yani sen ilk yağ değişiminde motordaki çapakları atmak ve rodaj işlemi yapmak zorunda değilsin. yok denilen budur. ancak günümüzdeki motorların kullanıcıya kalan RODAJ kavramı çok daha başka bir olay.
ama 0 km bir araç aldığın zaman onun motorunun açılmasıda öyle arabayı bayden aldım otobana çıktım 100 km kapattm. o motorun resmen ırzına geçmişsin demektir.
mesela br vw motoru aldığında ciddi seviyede halk tabiri ile sıkıdır. o sıkılığını
minimum 5 ile 7 bin km den sonra atar. bu kmlerden önce sen istediğin kadar zorla her zorlaman motora zarar vermekten başka en ufak bir fayda sağlamaz.
bunun nedeni şudur: motor bloğu içi silindir metal yüzeylerinin içine işlemiş gram motor yağı yoktur yeni motorda. bu zaman içerisinde motor bloğunun çelik yapısının içine çeliğin bir miktar motor yağını emmesi ile olur. motor bu kmlerde iken bir miktar aşınmalı ve karteldeki yağın bu aşınma çizgilerinden yukarı çıkması sağlanmalı. eğerki sen tersini yaparsan bu çizikler ve aşınmalar çok daha fazla olur. bu ise zaman içinde daha kısa motor ömrüne daha fazla yağ tüketimine ve olması gerekenden çok çok daha önce kompresyon kaybına neden olur ( güya o işlemin kompresyonu artırdığı iddia edilir oysa
)
şimdi gelelim o kadar mühendis ne demiş. minimum demiş 1000 km max motor devrinin yüzde 75 ini aşma. bunu diyorsa o devrin yukarısında sen arabaya zarar verirsin daha doğru düzgün yağlanmamş kendi iç bloğunda yağlanma için yararlı aşınmasını ve yararlı kurumlarını oluşturmamış bir motordur çünkü. bunu yapmazsan silindir kapağına subaplara çok büyük zarar verirsin. 150 bn kmde üst kapağı açılmış onlarca motor gördüm senin dediğin gibi dorajı yapılan tamamı %60 65 e düşmüştü kompresyon oranı kontrolünde kompresyon karşılaması çünkü subaplar resmen elips halini almştı resmen şekil değiştirmiş ve kompresyon sağlayacak gaz sıkıştırmasını yapamıyordu bunu kompresyon kaçırması denilir. en basit örnek bizim efsane toledo. 250 bn km de kompresyon oranı ölçüldü %92 karşılıyor. şuan ölçtüreyim 300 küsür bin kmde ki aracın kompresyon oranı çok farklı çıkmaz. işte doğru alıştırma ile hatalı alıştırmanın farkı budur.o araba halen 230 235 km hızlara şakır şakır çıkmaktadır.
gelelim 1000 km sonrasında ne demişler. taktığın viteste ani olmayacak şekilde yavaş yavaş maksimum devirlere ve hızlara çık yani arabaya ani asılmadan yavaş yavaş kompresyon kazandırmaya çalıştır.
gelelim kompresyon kazandırma mantığına. kompresyon pistonların silindir içinde oluşturduğu izlerin ve aşınmanın etkisi ile ne kadar rahat üst devirlere çıkması ve motorun silindir kapağı ile silindir piston aksamı arasındaki hava-yakıt oranını ne kadar rahat sıkıştırabilmesi ile alakalı bir kavramdır.
burada fabrikanın önerdiği ise şudur. önce arabayı aldığın zaman motorun kendi kendini doğru düzgün yağlayabilmeye başlamasını sağla doğru aşınma şeklini oluştur doğru şekilde kurumları oluştur. yani kompresyona yüklenebilmek için mekanik aksam doğru şekilde yağlansın doğru yapıya gelsin ev doğru şekilde çalışacak durumda olsun işte kompresyona bu zaman yüklenilir.
alıştırma yoktur rodaj yoktur konusu tamamen şehir efsanesi olup otobana çıktım yardırdım kimse benim yakıt değerlerime ulaşamıyor kimse benim performansıma ulaşamıyor konusu doğru değildir. kimse unutmasınki hiç bir motor fabrikadan 1-1 aynı performansı verecek şekilde çıkmaz. üretimde nanometrelik hata olur motorun kompresyon oranı fabrika çıkışı düşük olur. üretim mükemmel olur fabrikanın öngördüğünden çok daha yüksek güç verecek şekilde çıkar. bunu kimse bilemez ve bunun alıştırma dönemi ile alakası yoktur. alıştırma dönemi motorun ömrünü belirleyen 1. faktördür. bilimsel ve doğru açıklaması yukardakidir olayın.
en basit örnekte gene benmim leon dan. araba 3500 km ye gelene kadar nerdeyse hiç dip gaz görmedi sürekli eko ve yumuşak kullanıldı. ilk son sürat denemem 7000 km de oldu 3 kişi 225 km. sonraki 13000 kmde 2 kişi 220 en son geçen antep narlı girişinden girdim otobana adana beyazevler çıkışına 1 saat 15 dakikada geldim nurdağının oralarda 230 235 arasına çıktım. sitede benden çok daha fazla yardıran da var alıp gazı kapatanda. ama hiç birisi benim aracımın gördüğü ömrü görmeyecek ve hepsi benim aracım ne kadar gidiyorsa o kadar gidecek ve o yardıranların tamamı benim aracımdan daha fazla problemle yağ eksiltme ile ve daha yüksek yakıt tüketimi ile uğraşıcak.
doğru motor alıştırma budur. bu şekilde yapılır.
bütün üyelere bu mesajımı kelime kelime okumasını öneririm işin doğrusu ve mühendislik açısından o uyarının bütün araçların kullanım kılavuzunda olmasının en önemli sebepleri yukarıda yazmaktadır.