Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Hoşgeldiniz
Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
1964 :Fener Rum Patriği Vekili Emilyanos ve Metropolit Canavaris Türk uyruğundan çıkarılarak sınır dışı edildi. Yunanistan, Kıbrıs'taki askeri birliğini, Birleşmiş Milletler Barış Gücü emrine vermeyi kabul etti.
1978 :Malatya'da içme suyuna zehir karıştırıldığına ilişkin asılsız söylentinin Milliyetçi Hareket Partisi il başkanına ait özel hastaneden çıktığı anlaşıldı.
1983 :Budapeşte'de yapılan Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası'nda, Reşit Karabacak 82 kiloda şampiyon oldu, 11 yıl aradan sonra, Türkiye'ye altın madalya kazandırdı.
1984 :İşkence yaparak bir öğrencinin ölümüne neden olan iki polis, İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından 6'şar yıl 8'er ay hapis cezasına çarptırıldı.
1989 :Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) liderleri Haydar Kutlu ve Nihat Sargın'ın Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde görülen davasında, duruşmayı izlemeye gelenler, polis tarafından cop ve tekmeyle dağıtıldı.
1962 :Ankara'da Yılanların Öcü filminin gösterildiği sinemada olaylar çıktı. Bir grup, film bittikten sonra, sinemaya maddi zarar verip "kahrolsun komünistler" diye bağırdı.
1975 :Sıkıyönetim Komutanlığı, ünlü Rus yazar Maksim Gorki'nin "Ana" adlı romanından uyarlanan aynı adlı oyunu sahneleyen Ankara Sanat Tiyatrosu'nu (AST) kapattı.
1978 :Iğdır'da ülkücüler Cumhuriyet Halk Partililere ait ev ve işyerlerine saldırıp tahrip etti. Türk Hava Yolları'nda Hava-İş sendikasına üye işçiler greve başladı.
1986 :Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen, yabancıların Türkiye'de mülk edinmesine olanak sağlayan yasa, 1986 yılında bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.
1916 :Patrick Pearse önderliğindeki gizli milliyetçi örgüt İrlanda Cumhuriyetçi Kardeşliği Dublin'de İngiliz egemenliğine karşı Paskalya ayaklanmasını başlattı.
1940 :Basın Yasası'na iki maddeyle "ulusal duyguları inciten, ulusal tarihi saptıran ve ülkenin güvenliği ile ilgili olarak yapılan soruşturmalardan, alınan önlemlerden söz eden" yazılar yazmak yasaklandı.
1955 :29 bağlantısız Afrika ve Asya ülkesinin bir araya geldiği konferans sona erdi; sonuç bildirgesinde sömürgeciliğin ve ırkçılığın son bulması istendi.
1959 :İsmet İnönü'nün yaptığı bir konuşmanın Başbakan Adnan Menderes'in "şeref ve itibarını kıracak nitelikte" olup olmadığı araştırmak üzere savcılık soruşturma açtı. İnönü'nün dokunulmazlığının kaldırılması istendi.
1975 :Milliyetçi Hareket Partili "komandolar" Site öğrenci yurdunu bastılar. Olayı protesto eden öğrencilere polis müdahale etti. 1 kişi öldü, 23 kişi yaralandı, 324 kişi gözaltına alındı.
1980 :İranda rehin tutulan 52 Amerikalıyı kurtarmak için girişilen başarısız kurtarma operasyonu, rehineler kurtarılamadan 8 ABD askeri personelinin ölümüyle sonuçlandı.
1981 :Haklarında 24 Şubat'ta dava açılan Milli Selamet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve 33 partilinin yargılanmasına Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi'nde başladı.
1991 :Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 1 Nisan'da başlayan Türk Hava Yolları çalışanlarının grevinin sona ermemesi durumunda Türk Hava Yollarını kapatabileceklerini söyledi.
1996 :Tansu Çiller'i Yüce Divan'a göndermeyi amaçlayan Refah Partisi'nin TEDAŞ önergesi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda 179 ret oyuna karşılık 232 oyla kabul edildi.
2000 :Koalisyon ortakları, 9 saatlik zirvenin sonunda Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanı adayı olmasında uzlaştıklarını kamuoyuna açıkladılar.
Türk ve Dünya Tarihinde 25 Nisan Günü Yaşanan Önemli Olaylar
1859 :Kızıldeniz'le Akdeniz'i birbirine bağlayacak 101 mil uzunluğundaki Süveyş kanalının kazılmasına Mısır'ın Akdeniz'deki kıyı kenti Port Said'de başlandı.
1945 :46 ülkeden gelen delegeler Milletler Cemiyeti'nin yerini alacak olan "Birleşmiş Milletleri" kurmak üzere 56 yıl önce bugün San Fransi****'da bir araya geldi.
1951 :İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü, siyasi bildiri yayımladığı gerekçesiyle, Ord. Profesör Dr. Ali Fuat Başgil hakkında 25 Nisan 1951 tarihinde soruşturma başlattı.
1953 :Cambridge Üniversitesi'nden iki bilim insanı kalıtsal özellikleri anne ve babadan çocuğa taşıyan molekül yapısını buldular. Bu moleküler yapıya DNA adını verdiler.
1959 :CHP'li Kemal Satır'ın İskenderun'da yaptığı konuşmayı yayımladığı için hakkında dava açılan Ulus gazetesi yazı işleri Beyhan Cenkçi 10 ay hapis cezasına mahkum edildi. Ulus gazetesi bir ay süreyle kapatıldı.
1983 :Askeri yönetimin hazırladığı ve siyasal faaliyete yurttaş katılımını önemli ölçüde kısıtlayan Siyasi Partiler Kanunu Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
1988 :Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı Erdal İnönü, Anavatan Partisi'nin SHP Genel Merkezine dinleme araçları yerleştirdiğini iddia etti.
1990 :6 Nisan'da ölüm orucuna başlayan Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP) yöneticileri Haydar Kutlu ve Nihat Sargın ölüm oruçlarına ara verdiler.
2000 :Başbakan Bülent Ecevit, Ahmet Necdet Sezer'i cumhurbaşkanlığına aday gösterirken Genelkurmay'a danışmadığını açıkladı. Koalisyon liderleri toplantısında çaresizlik içinde düşünürken Sezer'in isminin gündeme geldiğini belirtti.
2008 :Çanakkale'de Anzak Çıkarması'nın 93'üncü yıldönümü, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Alanı'ndaki Anzak Koyu'nda Şafak Ayini'yle anıldı. Çıkarmanın 93'üncü yıldönümünde yine Gelibolu'ya koşan 10 bin Anzak torunu, savaşta hayatını kaybeden ataları için dua etti. Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetlerinin daha disiplinli davranmaları için uyardığı Anzak torunlarının, geçen yıllardakinin aksine bu yıl barlara gitmediği ve taşkınlık yapmadığı dikkati çekti.
1937 :Naziler İspanya İç Savaşı sırasında yeni kurdukları hava gücü Lutwaffe'yi İspanya'nın kuzeyindeki Cumhuriyetçi Bask kenti Guernica'yı bombalayarak denemeye başladı.
1940 :İlk "kira ihtikarı" davası, İstanbul'da, kiracısından Milli Korunma Kanunu'na aykırı olarak fazla zam isteyen Dragomis Komandorof hakkında açıldı.
1964 :Girne Başparmak Dağları'na saldırıya geçen Rumlar 4 Türk'ü öldürdüler, Rum güçleri Girne Geçidi'ne 8 kilometre yaklaştılar. Aynı gün, Lefkoşa'da yürüyüş yapan 5000 Türk kadın, Bierleşmiş Milletler Barış Gücü komutanını yuhalayarak taşladı ve "Türk Ordu'su Kıbrıs'a" diye bağırdı.
1971 :11 ilde sıkıyönetim ilan edildi. Adalet Bakanı İsmail Arar, gazetecilerin "Bir isyan mı var ?" sorusunu cevapsız bıraktı. Bir ay süreyle sıkıyönetim ilan edilen iller şunlar: Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır, Eskişehir, Hatay, Kocaeli, Sakarya ,Siirt, Zonguldak.
1973 :Ferit Melen Hükümeti'nin istifasından sonra, hükümeti kurmakla görevlendirilen Naim Talu yeni bakanlar kurulunu açıkladı. Naim Talu Hükümeti Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokratik Parti'nin ret oylarına rağmen Meclisten güvenoyu aldı.
1984 :İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi, işkence yaparak bir öğrenciyi öldürdükleri iddiasıyla yargılanan 2 polisi 6'şar yıl 8'er ay ağır hapis cezasına çarptırdı.
1986 :Rusya'da Çernobil nükleer santralinde patlama oldu; yayılan radyoaktif sızıntı bulutlar aracılığıyla İskandinav ülkeleri, Doğu Avrupa ve Karadeniz!e kıyısı olan ülkeleri, bu arada Türkiye'nin Trakya ve Karadeniz bölgelerini etkiledi.
1993 :Silahlı Kuvvetler İç Hizmet Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle er ve erbaşlar artık saçlarını üstte altı, yanlarda ise iki santimetre daha uzatabilecekler.
1994 :Güney Afrika'da ilk çok ırklı seçimler yapıldı. 22 milyon Güney Afrikalının oy kullandığı parlamento genel seçimlerinde ırkçılığa karşı mücadelenin önderi Nelson Mandela oyların büyük çoğunluğunu alarak Güney Afrika'nın ilk siyah başkanı olmaya hak kazandı.
1995 :Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, artık Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki gazeteciler de iç tüzükte belirtilen giyim kurallarına göre giyinecekler.
2000 :Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 13 kişi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı'na başvurdu. Ancak daha sonra Fazilet Partili Vecdi Gönül adaylıktan istifa etti. Aday sayısı 12'ye indi.
Türk ve Dünya Tarihinde 27 Nisan Günü Yaşanan Önemli Olaylar
1521 :Portekizli kâşif Ferdinand Magellan Dünyanın dörtte üçünü kat ettikten sonra Filipinler'de Maktan adasında yerlilerle giriştiği çatışmada öldürüldü.
1973 :4 senatör ve 2 milletvekili Adalet Partisi'nden çıkarıldı. Milletvekillerinden Cahit Karakaş ihracından 1 saat sonra Cumhuriyet Halk Partisi'ne girdi.
1992 :ABD'nin San Fransi**** eyaletinin Los Angeles kentinde bir siyah şoförü dövmekten yargılanan 4 polis beraat etti. Bu karar üzerine siyahlar ayaklandı. Olaylar sonucu 13 kişi öldü, 170 kişi yaralandı.
1997 :Türk Milli Futbol Takımı İsviçre'yi 2-1 yendi. Sokaklara taşan kutlamalarda silah da kullanıldı. Biri İstanbul'da , diğeri Bilecik'te iki genç öldü.
1997 :Türkiye'ye gelen eski Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde öğrenciler tarafından üzerine yumurta atılarak protesto edildi. Gorbaçov konuşmasının ardından arka kapıdan kaçırıldı. Protestocu öğrencilerden 8'i gözaltına alındı.
2000 :Cumhurbaşkanlığı seçim süreci başladı. Beş liderin ortak adayı olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer ilk oylamada 281 oy aldı. Nevzat Yalçıntaş 61, Sadi Somuncuoğlu 58, Yıldırım Akbulut ise 56 oy aldı.
2002 :Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 4754 sayılı ''23 Nisan 1999 Tarihine Kadar İşlenen Suçlardan Dolayı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun''un yayımlanmasını veto etti.
2004 :İspanya güçleri Irak'tan çekilmeye başladı.Başbakan Zapatero’nun seçimlerden önce verdiği söze uygun olarak Irak'taki İspanyol birlikleri, Divaniye'deki ana üslerine gitmek üzere Şiilerin kutsal kenti Necef'ten ayrıldılar.
2012 :Türkiye'de saatler 22.00'i gösterdiği sıralarda internet tüm Türkiye'de koptu. İnternetin neden kesildiğine dair ise herhangi bir bilgi veya açıklama yapılmadı.
1945 :İtalya'nın faşist lideri Benito Mussolini ve sevgilisi Clara Petacci İtalyan partizanları tarafından kurşuna dizildi ve cesetleri bir benzin istasyonunda ayaklarından asılarak teşhir edildi.
1960 :İstanbul Üniversitesi öğrencileri, üniversite Merkez binasında hükümet aleyhine gösteri yaptı. Güvenlik güçleri, gösterilere müdahale etti. Güvenlik güçlerinin üniversiteden ayrılmasını isteyen rektör Sıddık Sami Onar , tartaklanarak Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gösterilerde, Orman Fakültesi öğrencisi Turan Emeksiz öldü. Ankara ve İstanbul'da sıkıyönetim ilan edildi.
1966 :Genelkurmay Başkanı Cemal Tural, bir genelgeyle "Komünizmle Mücadele Metodları" kitabının askeri okullar ders programı içine alınacağını açıkladı.
1979 :İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı'nın 1 Mayıs kutlamalarını yasaklama kararına uymayacaklarını açıklayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) genel başkanı ve 4 yöneticisi gözaltına alındı.
1987 :Yaklaşık 5 yıldır süren Barış Derneği Davası sonuçlandı. Askeri mahkeme 12 sanığa 6 ay ile 4 yıl arasında değişen hapis cezaları verirken, Barış Derneğinin kapatılmasını da kararlaştırdı.
1994 :Eski ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) görevlisi Aldrich Ames ABD sırlarını Sovyetler Birliği’ne ve daha sonra da Rusya’ya verdiğini itiraf etti.
1959 :İzmir Toplu Basın Mahkemesi, Demokrat İzmir gazetesi yazı işleri müdürü Şeref Balçık'ı usulsüz tekzipten 14 gün hapse mahkum etti.İstanbul Toplu Basın Mahkemesi, Havadis gazetesi yazı işleri müdürü Hamdi Tezkan'a, aynı suçtan 12 gün hapis cezası verdi.