Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Tarihde Bugün...

Türk ve Dünya Tarihinde 16 Mart Günü Yaşanan Önemli Olaylar
1940 : Nobel Ödülü'nü kazanan ilk kadın yazar Selma Lagerlöf 82 yaşında öldü. 1956 : Keman sanatçısı Suna Kan İtalya'da ödül aldı Gazeteler, "Paganini sağ olsaydı, Suna Kan'ı alnından öperdi" diye yazdılar. 1964 : Meclis'te gizli yapılan olağanüstü toplantıda, hükümete gerektiğinde Kıbrıs'a müdahale yetkisi verildi. 1965 : Zeki Müren'in başrolünü oynadığı Çay ve Sempati oyunu, 16 Mart 1965 tarihinde Arena tiyatrosunda sahnelenmeye başladı. 1968 : Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Johnson Vietnam'a 35.000 ila 50.000 asker daha göndermeye karar verdi. 1969 : Türkan Şoray, ücretini 60 bin liradan 75 bin liraya çıkardı Böylece Türk sinemasının en pahalı oyuncusu oldu. 1971 : Türkiye Halk Kurutuluş Ordusu liderlerinden Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan 16 Mart 1971 günü Sivas'a bağlı Gemerek'te jandarmayla girdikleri çatışma sonunda yakalandılar 1978 : 16 Mart günü öğle saatlerinde İstanbul Üniversitesi'nden çıkan kalabalık bir solcu öğrenci grubunun üzerine bomba atıldı, 7 öğrenci öldü, 31'i ağır olmak üzere 100'den fazla kişi yaralandı Ölen öğrencilerin adları şöyle: Cemil Sönmez, Baki Ekiz, Hatice Özen, Hamit Akıl, A Turan Ören, Murat Kurt, Abdullah Şimşek.Olay kamuoyunda büyük bir tepkiyle karşılandı Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, DİSK, 20 Mart'ta "Faşizme İhtar" adıyla işi bırakma eylemi gerçekleştirdi Polis Memurları Dayanışma Derneği, Pol-Der İstanbul Şubesi Başkanı, bombalı saldırı istihbaratının olaydan 10 gün önce üniversitedeki polis amirliğine bildirildiğini açıkladı Olayın sanıkları olduğu ileri sürülen şimdiki Milliyetçi Hareket Parti milletvekili Mehmet Gül'ün de içinde bulunduğu 5 ülkücü delil yetersizliğinden beraat ettiler Zamanaşımına bırakılan dosya, bir grup avukat tarafından 16 Mart 1988'de yeniden açıldı, yargılama sürüyor.. 1978 : İtalya'da eski başbakanlardan Aldo Moro, Kızıl Tugaylar örgütü tarafından kaçırıldı. 1982 : Yüce Divan'da rüşvet suçlamasıyla yargılanan eski Gümrük ve Tekel Bakanı Tuncay Mataracı 16 Mart 1982 günü 36 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 1985 : Yaşar Kemal'in aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanan ve Peter Ustinov'un yönetip oynadığı İnce Memed adlı filmin Türkiye'de gösterilmesi yasaklandı. 1996 : Profesör İlhan Arsel'in Biz Profesörler adlı kitabının davasında savcı Abdurrahman Yılancı, hakim Yücel Yurdakul'u taraflılıkla suçlayarak reddetti Savcının hakimi reddetmesi adliye tarihinde ilk kez gerçekleşti. 1999 : Birleşmiş Milletler'in Kosova'da, 70 gün sürecek hava harekatı başladı Sırplara göre 2.000 Amerikalılara göre ise 5.000 kişinin öldüğü savaşın sonunda Sırp kuvvetleri Kosova'dan çekildi. 2006 : Fransa'da hükümetin kabul ettiği yeni iş yasasına karşı 500 bin öğrenci protesto yürüyüşü yaptı. 2012 : AFGANİSTAN'ın başkenti Kabil'de Türk askerlerini taşıyan Sikorsky tipi bir nakliye helikopteri düştü. Kazada 12 askerimiz şehit oldu.
 
Türk ve Dünya Tarihinde 17 Mart Günü Yaşanan Önemli Olaylar
1944 : Varlık Vergisi'nin tasfiyesine ilişkin yasa yürürlüğe girdi. 1954 : Türk Milli Futbol Takımı Dünya Kupası grup eleme maçlarında, Madrid'de 4-1 yenildiği İspanya'yı İstanbul'da 1-0 yendi Yönetmelik gereği, 1954 yılının 17 Mart günü Roma'da yapılan üçüncü karşılaşmada İspanya ile 2-2 berabere kalınca, kura çekildi Kurada kazanan Türk Milli Futbol Takımı finalle katılma hakkını elde etti. 1971 : Türk Radyo Televizyonu, TRT, Polis ve Meteoroloji radyolarının kapatılması için savcılığa başvurdu. 1972 : Uzun süredir araları açık olan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı İsmet İnönü ile Genel Sekreter Bülent Ecevit 17 Mart 1972 günü barıştı. 1976 : Amerikan Northrop uçak şirketi, uçak alım satımlarıyla ilgili Türkiye'de yetkililere rüşvet dağıttığı iddialarını doğruladı. 1978 : Şair ve Yazar Ceyhun Atuf Kansu 17 Mart 1978 günü Ankara'da öldü 1986 yılından itibaren verilmek üzere adına bir şiir ödülü kondu. 1979 : İstanbul'a gelen Adalet Partisi lideri Süleyman Demirel, partililer tarafından benzin yokluğunu simgelemek için at arabalarıyla karşılandı. 1981 : Onur Yayınları yönetmeni İlhan Erdost'un, Mamak Askeri Cezaevi'nde 7 Kasım 1980 tarihinde öldürülmesi ile ilgili dava Sıkıyönetim Mahkemesi'nde görülmeye başladı. 1983 : Vatandaşlıktan çıkarılan Yılmaz Güney, bir yazısı nedeniyle gıyabında 7,5 yıl hapse mahkum oldu. 1984 : Başbakan Turgut Özal, "İnsanların birbirlerini vurmayacaklarını bilsek, silah ithalini de serbest bırakacağız" dedi. 1985 : İki ünlü oyun yazarı Artur Miller ve Harold Pinter hapiste bulunan Pen üyesi yazarları ziyaret etmek amacıyla Türkiye'ye geldi. 1988 : Başbakan Özal, fişlemenin 17 Mart'tan itibaren kaldırıldığını ve güvenlik soruşturması kapsamının da daraltıldığını söyledi. 1992 : İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Gayrettepe'deki binasında, imha edilmek istenen bir bombanın patlaması sonucu 3 polis öldü, biri sivil 19 kişi yaralandı. 1993 : PKK lideri Abdullah Öcalan, Beyrut'un Zahle bölgesinde bir basın toplantısı düzenledi Öcalan, toplantıda 20 Mart -15 Nisan arasında tek yanlı ateşkes ilan ettiğini açıkladı. 1994 : Demokrasi Partisi, DEP milletvekilleri Hatip Dicle, Leyla Zana, Orhan Doğan, Ahmet Türk ve Sırrı Sakık ile bağımsız milletvekili Mahmut Alınak, Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından tutuklandı. 1995 : Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesi, tarihli sayısında, Fransız şirketlerinin silah sattıkları ülkelerde rüşvet dağıttığını yazdı Fransa'dan en çok silah alan ülkeler arasında Türkiye de vardı. 1995 : Azerbaycan'da 13 Mart'ta başlatılan, Türkiye'nin de adının karıştığı bir darbe girişimi bastırıldı Devlet Başkanı Haydar Aliyev'i devirmek isteyen OMON birliklerinin komutanı Albay Ruşen Cevadov öldürüldü. 2007 : Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Kızılırmak suyunun Ankara'ya getirilmesi ve 90 yeni otobüs alımı için milli bankalardan kredi alınmasını kararlaştırdı. 2011 : Türkiye ile Rusya arasında vizeler kaldırıldı.
 
Türk ve Dünya Tarihinde 18 Mart Günü Yaşanan Önemli Olaylar
1871 : Paris Komünü kuruldu Fransa-Prusya savaşında Fransa'nın teslim olması üzerine Paris halkı ayaklanarak hükümeti devirdi Paris Belediyesinin hükümranlığını ilan etti Kansız bir devrimle kurulan yeni yönetim emekçilere dayanarak 72 gün ayakta kaldı Karl Marx Paris Komünü'nü "proletarya diktatörlüğü"nün örneği olarak gösterdi 1915 : Çanakkale Boğazı'na 3 filo olarak giren müttefik ordularına karşı Osmanlı direnişi zaferle sonuçlandı. 1933 : Marsilya'da toplanan Uluslararası Kadın Kongresi'ne Türkiye'den Lamia Tevfik, Seniha Rauf Hanım'lar katıldı. 1940 : Hitler ve Mussolini İtalya'da buluştu, İtalya Almanya'nın yanında savaşa girme kararı aldı Bundan dört yıl sonra aynı gün, Almanlar Macaristan'ı işgale başladı. 1949 : Kuzey Atlantik Antlaşma Örgütü (NATO) tarihinde kuruldu. 1953 : Balıkesir'in Gönen ilçesi ve çevresinde meydana gelen depremde 246 kişi öldü Yenice ilçesi yerle bir oldu 1956 : Fransa Cezayir'e asker çıkarmaya başladı. 1970 : Demirel kardeşlere verilen kredileri inceleyecek bir Meclis komisyonu kuruldu. 1974 : Pakistan'ın devrik başkanı Zülfikar Ali Bhutto, muhaliflerinden birine suikast düzenlettiği gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırıldı. 1985 : Bankaların televizyonda reklam yapma yasağı kaldırıldı. 1986 : Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Ceza İnfaz Yasası'ndaki değişiklikleri onayladı Yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle cezaevlerindeki 68.000 hükümlüden yüzde 70'inin tahliye işlemleri başlatıldı. 1987 : 12 Eylül döneminin başbakanı Bülend Ulusu, Suudi Arabistan merkezli Rabıta örgütünün Batı Avrupa'daki Türk imamlarını dolar üzerinden maaşa bağlaması konusunda bir kararnamenin varlığını doğruladı 28 Nisan 1981 tarihli kararnamede, Devlet Başkanı Kenan Evren ve Başbakan Ulusu'nun imzaları vardı. 1992 : Güney Afrika'da siyahlara eşit vatandaşlık hakkı tanıyan ve Devlet Başkanı De Klerk tarafından planlanan anayasal reform tasarısı halk oylamasıyla kabul edildi. 2000 : Suriye'deki akrabalarıyla önceki yıllarda tel örgüler arasından bayramlaşan 573 aile, bu yıl iki ülkenin anlaşması sonucu sınırı geçerek birbirlerinin evine konuk oldular. 2000 : Kamuoyuna sunulan Yeni Medeni Kanun Tasarısı, evlilikte noter sözleşmesi dönemini başlatılacak Nişanlı çiftler, evlenmeden önce veya sonra notere giderek, evlilikleri süresince geçerli olacak mal rejimini belirleyecekler. 2007 : Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünde sahte şehite anıt mezar yapıldı.
 
Türk ve Dünya Tarihinde 19 Mart Günü Yaşanan Önemli Olaylar
1883 : Siyah Amerikalı ayakkabıcı ustası Jan E.Matzeliger bir ayakkabıyı bir seferde bütünüyle imal eden ilk makineyi icat ederek ayakkabı sanayisinde bir devrim yarattı 1915 : Güneş sistemi gezegenlerinden Pluto'nun ilk fotoğrafı çekildi Ancak bunun yeni bir gezegen olduğu anlaşılmadı 1955 : Liselerde bitirme ve olgunluk sınavları kaldırıldı Yerine "Devlet Lise Sınavı" adıyla tek bir sınav konuldu 1955 : Agence France-Presse'in (AFP) Ankara temsilcisi Erol Güney Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığından çıkarıldı. 1959 : İstanbul Valiliği, Büyük Doğu dergisini protesto etmek için yapılacak mitinge izin vermedi ve dergi hakkında soruşturma başladığını bildirdi. 1960 : Yeni Kadıköy İskelesi ve İstanbul Belediyesi Şehir Operası açıldı. 1964 : Hatay'da 21 Nurcu tutuklandı Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, gazetecilere yaptığı açıklamada, Nurcuları düşman bir devletin desteklediğini söyledi. 1965 : Merzifon'un Çeltek Linyit İşletmesi'ndeki grizu patlamasında 69 işçi öldü, 58 işçi yaralandı. 1965 : Endonezya bütün yabancı petrol şirketlerini millileştirdi. 1966 : Milli Türk Talebe Birliğince düzenlenen Komünizmi Telin Mitingi İstanbul'da yapıldı. 1975 : Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk hükümeti kurma görevini Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel'e verdi Tarihe 1 Milliyetçi Cehpe Hükümeti (1.MC) olarak geçen, dört sağ partiden oluşan koalisyon (AP, MSP, MHP, CGP) yola çıktı 1977 : Türk Hava Yollarına ait Diyarbakır uçağı iki ortaokul öğrencisi tarafından Beyrut'a kaçırıldı 1977 : Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Müdürü Oktay Kurtböke Adalet Partili gençler tarafından gazete önünde dövüldü. 1978 : Hollanda'nın Amsterdam kentinde 50 bin kişi nötron bombasnı protesto için yürüdü 1979 : Peş peşe yapılan zamlar üzerine bir açıklamada bulunan Adalet Partisi lideri Süleyman Demirel, askeri darbeyle devrilen Şili lideri Salvador Allende'yi hatırlatarak "Bunların gidişi Allende gidişi, sonları aynı mı olur, ayrı mı olur, bilmem" dedi. 1981 : Ankara'da bir inzibat erini öldürme iddiasıyla yargılanan Erdal Eren ölüm cezasına çarptırıldı Eren'in infazı 18 yaşından küçük olduğuna ilişkin kemik raporu nedeniyle de tartışmalara yol açtı 1984 : Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Newsweek dergisine verdiği demeçte genel affa karşı olduğunu söyledi. 1985 : Uluslararası PEN Yazarlar Birliği Aziz Nesin'i onur üyeliğine seçti Onur üyeliği belgesi Artur Miller ve Harold Pinter tarafından verildi. 1992 : Cizre'de iki korucu ağızlarına para tıkılmış olarak elektrik direklerine asılmış bulundu Bunun üzerine Dargeçitte güvenlik güçlerinin yaptığı operasyonda 14 kişi öldürüldü. 1997 : Tuzla tren istasyonuna bomba koymaktan yargılanan iki PKK mensubu idama mahkum edildi 1999 : Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı, Fethullah Gülen hakkında, laik devlet düzenini yıkarak teokratik devlete geçmek için faaliyet gösterdiği iddiasıyla soruşturma açtı. 2000 : Liselerde başlatılan cinsel eğitimin, üniversitelerde de sürmesine karar verildi Uludağ, Marmara ve İzmir 9 Eylül Üniversiteleri'nde başlatılan derslerde, cinsellikle ilgili bilgiler tüm detaylarıyla verildi. 2007 : İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, üyelerine silah üzerine yemin ettirdiği belirtilen Kuvayi Milliye Derneği hakkında yasal takibat başlatıldığını açıkladı.
 
Türk ve Dünya Tarihinde 22 Mart Günü Yaşanan Önemli Olaylar
1939 : Hatay Fransız egemenliğinden kurtuldu 1941 : Refah şilebi bir denizaltı tarafından batırıldı, 168 kişi öldü Bu saldırıyı hiç bir ülke üstlenmedi, gemiyi kimin batırdığı açıklığa kavuşamadı. 1942 : 6 ve daha fazla çocuğu olan ailelere ikramiye verilmesi kararlaştırıldı. 1943 : Türkiye ile Amerika arasında karşılıklı radyo yayın servisi açıldı. 1954 : Profesör Nüzhet Gökdoğan 23 Haziran 1954'de İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi dekanlığına seçildi Gökdoğan ilk kadın dekan 1955 : Akis dergisi yazı işleri müdürü Cüneyt Arcayürek 6 ay hapse mahkum oldu. 1969 : Devrimci Milliyetçi Gençlik Kurultayı İstanbul'da toplandı Kısa adı FKF olan Fikir Kulüpleri Federasyonu lideri Yusuf Küpeli ile Deniz Gezmiş bir manifesto yayımladılar "Tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye" hedefi için mücadele programını açıkladılar. 1973 : Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ), 23 Haziran 1973'de Türkiye'de basın özgürlüğünün olmadığını açıkladı, tutuklu gazetecileri serbest bırakılmasını istedi 1974 : 1970'li yıllarda Türkiye'de büyük ilgi toplayan "Kaçak" adlı Amerikan televizyon dizisinde "Doktor Kimble" rolünü oynayan Amerikalı sinema oyuncusu David Janssen Turizm Bakanlığı'nın konuğu olarak Türkiye'ye geldi. 1975 : Milliyetçi Hareket Partisi genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Alparslan Türkeş'in Diyarbakır gezisi sırasında olaylar çıktı; 1 asker, 1 sivil öldü, 46 kişi yaralandı Türkeş bir yıl sonra aynı gün tekrar Diyarbakır'a gitmek istedi Tepkiler üzerine gezi iptal edildi. 1978 : 1971'de İstanbul Maltepe'de Hüseyin Cevahir'i vuran emekli Deniz Yarbayı Cihangir Erdeniz 23 Haziran 1978'de dükkanında öldürüldü. 1982 : Yurtdışına kaçan Banker Kastelli'nin kasasına el konuldu; 70 banker ve banka yöneticisinin yurtdışına çıkışı yasaklandı. 1984 : Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Halit Narin işverenlerin hükümetin ekonomi politikasından duyduğu rahatsızlığı Uluslararası Para Fonu'na iletti. 1987 : Halkevleri mahkeme kararıyla açıldı Halkevleri'nin faaliyetleri 12 Eylül sonrası Milli Güvenlik Konseyi tarafından durdurulmuş, yöneticileri yargılanmıştı 1992 : İsrail'de seçim yapıldı İşçi Partisi lideri Yitzhak Rabin başbakan seçildi 1992 : Türkiye'de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamayınca Belediye-İş Sendikası'na bağlı 34 bin işçi bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. 1995 : Kültür Bakanı Ercan Karakaş Olağanüstü Hal ve Çekiç Güç süresini uzatma kararnamesini imzalamadı Karakaş bakanlık görevinden istifa etti. 1996 : Halkın Demokrasi Partisi'nin (HADEP) 2 Kongresi'nde Türk bayrağı yüzünü poşuyla gizleyen bir genç tarafından indirildi, yerine PKK bayrağı asıldı 2008 : SİİRT'te DTP Diyarbakır milletvekilleri Aysel Tuğluk, Akın Birdal ile Siirt Milletvekili Osman Özçelik, nevruz kutlamalarını yapmakta kararlı olduklarını ilettikleri Siirt Emniyet Müdürü Cuma Ali Aydın ile tartıştı. Yasal olmayan kutlamaya izin vermeyeceklerini belirten Aydın, Birdal’ın uzattığı elini sıkmazken “Ben terör örgütünü terörist ilan etmeyen bir milletvekiline el uzatmam” dedi.
 
Türk ve Dünya Tarihinde 23 Mart Günü Yaşanan Önemli Olaylar
1781 : Güneş sisteminin dokuzuncu gezegeni Uranüs keşfedildi. 1791 : Hollandalı kadın hakları savunucusu Etta Palm "Gerçeğin Dostları Konfederasyonu" olarak bilinen kadın kulüplerini kurdu 1848 Macaristan Avusturya'dan bağımsızlığını ilan etti 1919 : Benito Mussolini İtalya'da Faşist Partiyi kurdu 1931 : İlköğrenimin Türk okullarında yapılmasını zorunlu kılan kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi Kanunda, "ilk tahsil çağındaki çocukların bu terbiye ve tahsili ecnebi mekteplerinde almaları"nın yanlış ve zararlı olduğu ifade ediliyordu. 1933 : Alman Milli Meclisi Reichstag Adolf Hitler'e kararnamelerle ülkeyi yönetme yetkisi verdi 1946 Zekeriya ve Sabiha Sertel, Cami Baykut ve Halil Lütfi Dördüncü, çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı Daha sonra dava Yargıtayca bozuldu ve gazeteciler serbest bırakıldılar. 1949 : Büyük Doğu dergisi sahibi Necip Fazıl Kısakürek, kumar oynarken polis tarafından yakalandı. 1959 : Ankara'da yayınlanan Öncü gazetesi süresiz olarak kapatıldı. 1971 : Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu liderlerinden Deniz Gezmiş'in arkadaşları Hüseyin İnan ve Mehmet Nakipoğlu yakalandı 1972 : Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 146 maddesini ihlal ettikleri ileri sürülerek verilen idam cezalarını onayladı 1974 : Hükümet, İmralı adasında gömülü olan Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın mezarlarının başka bir yere taşınabilmesine izin verdi. 1977 : Liselerde okutulan "Felsefeye Başlangıç" adlı kitabın yazarı Prof Nebahat Küyel, Aleviler'i küçük düşürme iddiasıyla yargılandı. 1989 : Cizre'nin Yeşilyurt köyünde köylülere dışkı yedirdiği iddia edilen Jandarma Tabur Komutanı Cafer Tayyar Çağlayan hakkında üç yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. 1990 : Cizre'de binlerce kişi yürüyüş yaptı 1996 : Ankara'da öğrenciler harçları protesto eylemi yaptılar Çıkan olaylar sonrasında Dil Tarih Coğrafya Fakültesi binasına giren polis 127 öğrenciyi gözaltına aldı Olaylarda 51 polis ve 100 öğrenci yaralandı 1996 : Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Oğuzhan Asiltürk, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni din düşmanlığı yapmakla suçladı. 2001 : NATO, Kosova savaşında "seyreltilmiş uranyum" mermisi kullandığını itiraf etti Aynı gün, Galatasaray futbol takımı, Avrupa Futbol Birliği, UEFA Kupası çeyrek finalinde deplasmandaki ilk maçta 4-1 yendikleri Mallorca'yı Ali Sami Yen Stadı'nda da yenip, yarı finalist oldu.
 
Türk ve Dünya Tarihinde 24 Mart Günü Yaşanan Önemli Olaylar
1394 : Moğol İmparatoru Timurlenk, tarihin en eski şehirlerinden Diyarbakır'ı işgal etti 123 yıl sonra sonra, Yavuz Sultan Selim, Çaldıran Meydan Savaşı'nı kazanarak Diyarbakır'ı geri aldı. 1929 : Ekmek fiyatı,16 kuruş 30 para oldu.. 1934 : İstanbul Maarif Müdürlüğü'nde, Orta Tedrisat Umum Müdürü Hasan Ali Yücel başkanlığında yapılan toplantıda Hususi Mektepler Talimatnamesi tamamlandı. 1965 : Adana'da meydana gelen hortumda 100 ev yıkıldı, 60 kişi yaralandı. 1970 : Adana Cezaevi'nde 900 hükümlü ve tutuklu cezaevi yönetimine karşı isyan başlattı Aynı gün İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin adı Edebiyat ve İnsan Bilimleri Fakültesi olarak değiştirildi. 1975 : Döviz rezervlerinin azalması üzerine kişi başına 800 dolar olan turistik seyahat dövizi, 600 dolara düşürüldü. 1976 : Arjantin Devlet Başkanı İsabel Peron, bir darbeyle devrildi. 1979 : Turgutlu Belediyesi ekonomik darboğazı aşabilmek için otomobil yerine yedi adet mobilet ve beş adet bisiklet aldı. 1983 : Erken emeklilik yasası, Danışma Meclisi'nde reddedildi. 1987 : Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş , ülkesinin Suudi Arabistan merkezli Rabıta örgütünden önkoşulsuz 627 bin dolar yardım aldığını açıkladı 1988 : İran'a ait savaş uçakları, Hakkari'nin Silopi ilçesine bomba attı. 1992 : İstanbul'da Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait servis otobüsü silahla tarandı, iki kişi öldü, dokuz kişi yaralandı 1992 : Başbakan Süleyman Demirel Newroz bayramında çıkan olayların terörü aşan bir gerilla hareketi olduğunu belirterek, bölge halkının yardımcı olmasını istedi. 1994 : Kartal'da Refah Partisi'nin kahvehane toplantısı tarandı, iki kişi öldü. 1999 : Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, Abdullah Öcalan'ın güvenlik açısından Ankara'ya getirilmesinin sakıncalı olduğu gerekçesiyle tutuklu bulunduğu İmralı Adası'nda yargılanmasına karar verdi. 2000 : Genelkurmay Başkanlığı, Talat Aydemir'in idamıyla sonuçlanan 1963'teki darbe girişimine katılan 1459 Harp Okulu öğrencisinin haklarını 37 yıl sonra iade etti. 2007 : 13. Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri (C) Grubu'nda (A) Milli Takım, 4. maçında, başkent Atina'da Yunanistan'ı, Tuncay, Tümer, Gökhan ve Gökdeniz'in golleriyle 4-1 yenerek tarihsel bir başarı elde etti. 2008 : Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Olcay Tiryaki Aydıntuğ (53), Bilkent'te bulunan Planlamacılar Sitesi'ndeki evinde boğazı kesilmiş şekilde ölü bulundu. Katili ise elinden kesici aletle yaralanan üniversite öğrencisi 21 yaşındaki kızıydı.Kızı Başak Aydıntuğ, sorguda suçunu itiraf etti; "Kavga ettik. Ben de öldürdüm" dedi.
 
Türk ve Dünya Tarihinde 25 Mart Günü Yaşanan Önemli Olaylar
1807 : İngiltere Parlamentosu köle ticaretini yasakladı 1929 : İtalya'da faşist yönetim genel seçimlerde oyların yüzde 99'unu kendilerinin aldıklarını açıkladı. 1936 : Saatlerin doğru olarak ayarlanabilmesi için İstanbul Rasathanesi'nce hazırlanan iki bildiriyi Bakanlar Kurulu onayladı. 1950 : Türk Hava Yolları'na ait bir yolcu uçağı Ankara'da düştü, 15 kişi öldü. 1951 : Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri, solcu öğretmenlerin tasfiyesinin sürdüğünü açıkladı. 1957 : Roma'da bir araya gelen Fransa, Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg, Avrupa Ortak Pazarı'nın kurulmasına ilişkin Roma Antlaşması'nı imzaladı. 1959 : Necip Fazıl Kısakürek, Büyük Doğu dergisinde yayımlanan "Menderes'in Kalesi" başlıklı yazısında Fuad Köprülü'ye yayın yoluyla hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada bir yıl hapse mahkum oldu Büyük Doğu dergisi de bir ay süreyle kapatıldı. 1960 : Güney Afrika'da Johannesburg'da tüm siyah politik örgütler feshedildi. 1961 : Adalet Bakanlığı idam cezalarının cezaevi bahçelerinde infaz olunması hakkında karar aldı. 1968 : Şair Metin Demirtaş Türk Solu dergisinde yayımlanan "Guevara" adlı şiirinde komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. 1972 : Cumhuriyet Halk Partisi, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan hakkında verilen ve Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından onaylanan idam kararlarının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu İnfaz savcılığı dosyayı Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı'na gönderdi Üç gün sonra Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi idamların infazına karar verdi. 1975 : Suudi Arabistan Kralı Faysal, yeğeni prens Faysal tarafından Riyad'da öldürüldü 1982 : Ankara Sıkıyönetim Savcılığı halkevleri hakkında kapatılma istemiyle dava açtı. 1982 : Tutuklu İsmail Beşikçi, cezaevinden yazdığı bir mektup nedeniyle 10 yıl ceza aldı. 1984 : Yerel seçimler yapıldı Anavatan Partisi (ANAP) yüzde 41,5 oy oranı ile 54 ilde belediye başkanlığı aldı Sosyal Demokrat Parti (SODEP) yüzde 23,4 oy oranı ile ikinci, Doğru Yol Partisi (DYP) yüzde 13,2 oy oranı ile seçimlerden üçüncü parti olarak çıktı İlk kez seçime katılan Refah Partisi (RP) yüzde 4,4 oy oranıyla sonuncu parti oldu. 1986 : 14. Strasbourg Film Festivali'nde Muammer Özer'in "Bir Avuç Cennet" ve Ali Özgentürk'ün "Bekçi" isimli filmleri ikinciliği paylaştı 1986 : İşkence yaptığını itiraf eden polis memuru Sedat Caner ile bu itirafları yayımlayan Nokta dergisine dava açıldı. 1988 : İstanbul'daki Metris Askeri Cezaevi'nden 29 tutuklu ve hükümlü kaçtı. 1994 : Aydın Ortaklar Öğretmen Lisesi'nde evci çıkan dört kız öğrenciden birinin, emniyet yetkilileri tarafından yakalanarak bekaret kontrolüne gönderilmesi kadınlar tarafından protesto edildi. 1999 : Sırbistan, NATO'ya savaş ilan edip, Birleşmiş Milletler'e bildirince, NATO üyesi Türkiye de bu ülkeyle resmen savaşa girmiş oldu Türkiye, uzun yıllardan sonra ilk kez bir savaşta resmi taraf oldu. 2008 : Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fkültesi'nde iki karşıt grup öğrenci arasında çıkan çatışmaya polis biber gazı ile müdahale etti. Kavgada 5 polis, 1 öğrenci yaralandı. Üniversitede derslere Pazartesi gününe kadar ara verildi. 2009 : BBP Genel Başkanı Yazıcıoğlu’nu Kahramanmaraş’tan Yozgat’a götüren helikopter Göksun ilçesinin Çardak beldesi yakınlarında düştü. Helikopter 2 gün sonra bulundu.
 
Türk ve Dünya Tarihinde 26 Mart Günü Yaşanan Önemli Olaylar
1924 : Darülfünun, Hukuk Fakültesi öğrencileri üç günlük boykot ilan ettiler. 1931 : Ölçüler Kanunu Mecliste kabul edildi Yeni kanunla, okka, endaze gibi eski ölçülerin yerine kilo, gram, metre, litre gibi uluslararası ölçüler kullanılmaya başladı. 1939 : 6 milletvekili seçimleri yapıldı 1935 seçimlerinden sonra oluşan beşinci mecliste 18 kadın vardı Altıncı meclise ancak 14 kadın seçilebildi 1942 : Naziler Yahudileri Polonya'daki Auschwitz kampına götürmeye başladı. 1959 : Akhisar'da çıkan İbret gazetesinin sahibi ve yazı işleri müdürü Mustafa Deral, yayım yoluyla hakaretten 10 ay hapis cezasına hüküm giydi. 1969 : Adalet Partisi Malatya Milletvekili Hamit Fendoğlu namı diğer Hamido, partiden ihraç edildi. 1971 : Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, 12 Mart muhtırasıyla istifa eden Süleyman Demirel'in yerine Başbakanlığa atanan Nihat Erim'in yeni kabinesini onayladı Profesör Türkan Akyol ilk kez bir kadın bakan olarak parlamento dışından hükümet üyesi oldu. 1975 : Türkiye'ye sığınmak isteyen Iraklı Kürtlere izin verilmedi. 1981 : Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Hilmi İşgüzar ve 15 sanık Yüce Divan'da yargılanmaya başladı Yüce Divan Hilmi İşgüzar'ı 27 Mart'ta tutukladı. 1982 : Bir işçi, bir kilo et satın almak için 14 saat çalışmak zorundaydı. 1986 : Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına gümrük kapılarında oy kullanma hakkı tanıyan düzenleme Mecliste kabul edildi. 1989 : Yerel seçimler yapıldı.İstanbul, Ankara, İzmir belediye başkanlıklarını kazanan Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) yüzde 28,7 oy oranıyla birinci, yüzde 25,1 oy oranıyla Doğru Yol Partisi (DYP) ikinci, yüzde 21,8 oy oranıyla Anavatan Partisi (ANAP) üçüncü parti oldu Refah Partisi (RP) yüzde 9,8, Demokratik Sol Parti (DSP) yüzde 9,0, Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) yüzde 4,1 oy aldı. 1994 : Yerel seçimlerde Doğru Yol Partisi (DYP) yüzde 21,4 oy oranıyla birinci, Anavatan Partisi (ANAP) yüzde 21 oy oranıyla ikici, Refah Partisi (RP) oy patlaması yaparak yüzde 19,1 oy oranıyla üçüncü parti oldu İstanbul'daki büyükşehir belediye başkanlığını Refah Partisi'ndan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da ise yine aynı partiden Melih Gökçek kazandı Önceki yerel seçimlerin galibi Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) büyük bir seçim yenilgisine uğradı 1995 : Yozgat Sorgun'da özel bir şirkete ait kömür ocağında grizu patlaması sonucu 37 işçi öldü, 10 işçi yaralandı.
 
Türk ve Dünya Tarihinde 27 Mart Günü Yaşanan Önemli Olaylar
1950 : Bizim Köy'ün yazarı Mahmut Makal tutuklandı Mahmut Makal, köyün ekonomik ve sosyal yapısını kötü gösterdiği gerekçesiyle, hem Cumhuriyet Halk Partisi hem de Demokrat Parti döneminde çeşitli baskılarla karşılaştı. 1955 : Dünya Ordulararası Futbol Şampiyonası'nı İtalya'yı 3-2 yenen Türk Ordu Milli Takımı kazandı. 1961 : Dünya ve Türkiye dergisindeki yazısından dolayı tutuklu bulunan Prof Ali Fuat Başgil tahliye edildi. 1969 : Koç Holding'e ait Aygaz tankeri Ege denizinde alabora oldu, 15 kişilik mürettebattan 1 kişi kurtulabildi. 1972 : Türkiye Halk Kurtuluş Partisi- Cephesi lideri Mahir Çayan ve arkadaşları Ünye Radar Üssü'nden 3 İngiliz teknisyeni kaçırdı 1972 : Yılmaz Güney gözaltına alındı. 1974 : Türk Yükseltme Cemiyeti'nin adı "Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Derneği" olarak değiştirildi. 1976 : Dışişleri Bakanı Çağlayangil ile ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger Washington'da Savunma İşbirliği Anlaşması'nı imzaladı Bu anlaşmaya göre, Türkiye üslere izin verecek, Amerika Birleşik Devletleri de buna karşılık Türkiye'ye 4 yıl için 15 milyar lira verecekti. 1977 : Kanarya Adaları'nda iki jumbo jetin yerde çarpışması sonucu 574 kişi hayatını kaybetti. 1982 : İki kişiyi öldürmekten hükümlü sağ görüşlü Fikri Arıkan'ın idam cezası Ankara'da infaz edildi. 1986 : Hayali mobilya davasından 10 yıldır yargılanan Yahya Demirel tahliye oldu Yahya Demirel cezaevinden çıkınca ilk iş olarak amcası Süleyman Demirel'i ziyaret edip elini öptü. 1991 : İstanbul Valiliği memur sendikalarını mühürletti Bu olayı protesto eden 2000 kişilik memur grubuna polis müdahale etti, 6 kişi yaralandı. 1995 : ABD Büyükelçiliği Uyuşturucuyla Mücadele Birimi, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nu, HAVAŞ ihalesine katılan Kumarhaneler Kralı Ömer Lütfü Topal'ın uyuşturucu bağlantısı olduğu konusunda uyardı. 1997 : Polisin cep telefonlarını dinlemek üzere 6 santrale dinleme sistemleri yerleştirdiği ileri sürüldü. 2000 : Alaattin Çakıcı'nın adamları Karagümrük'te, Nuri Ergin'in ağabeyi Nejat Ergin'in başkanlığını yaptığı Öz Karagümrüklüler Derneği yerine Fatih Karagümrük Spor Kulübü Lokali'ni bastı Olayda hiçbir şeyden haberi olamayan 16 kişi yaralandı 2006 : Ukrayna yapılan parlamento seçimlerinde yarışan Moskova yanlısı Bölgeler Partisi'nin lideri Viktor Yanukoviç, seçimlerin galibi olduklarını açıkladı 2007 : Rusya, Türkiye'den gelen 3600 çiçeği üzerinde zararlı haşere yumurtası olduğu gerekçesiyle geri çevirdi. 2009 : Antalya'nın Alanya İlçesi'nde aşırı yağış nedeniyle dolan Dim Barajı'nda suyu tutan dip savak kapaklarından 4'ü kırıldı. 2009 : Pakistan'da cuma namazında camiiye intihar saldırısı düzenlendi. 48 kişi hayatını kaybetti. 2009 : Düştükten sonra 2 gün boyunca bulunamayan , BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan Helikopterin yeri tespit edildi.
 
Geri
Üst Alt