Konudaki bütün mesajları okudum da gülmeden edemedim açıkçası.
Öncelikle şu Türk yapmış mantığı ne demek anlamadım
FSI motor çıktığından beri bu motora nasıl LPG uygulanırın araştırması Avrupa'da yapılıyo. Türkiye'de değil. Ki söz konusu aracın da şemaları yurt dışından getirilmiş söylediğine göre. Kim kafasına göre FSI motora tüp takıyo Allah aşkına
Birde LPG'li araçların Avrupa ve Türkiye ile kıyaslanması bence çok mantıksız. Avrupa'da insanlar egzoz emisyon değerlerini düşürmek, doğaya daha az zarar vermek için LPG takıyolar. En azından devlet, vergilendirme sistemleriyle insanları buna teşvik ediyo.
Can'ın bahsettiği Turbo araca LPG uygulama ve aracı yükleme konusuna gelirsek. Daha önce bir arkadaşım Volvo S40 T4 aracına (2.0 turbo 200hp) LPG takdırdı. Orjinal halde binerken hiçbir sıkıntı yaşamadı. Ardından araca yazılım yaptırdı ve aracın silindirleri çatladı.
LPG ve benzini kıyaslarsak, evet LPG daha kaliteli bir yakıt. Gerek daha yüksek oktan değeri gerek doğayı daha az kirletmesi. Ama araçların motorları LPG ile çalışmak için değil, benzin ile çalışmak için tasarlanmış motorlar. Bu yüzden bu yakıttan %100 verimli şekilde faydalanmak mümkün değil.
Ben kesinlikle LPG sistemlerine karşı değilim. Cupra'ymış, FR'mış ıvır zıvırmış tarzı özel seri araçlar dışında bi araca LPG takılmasını da kesinlikle desteklerim. Burada tartıştığımız insanların neden 2.0 Mondeo'ya ya da 5.7 amerikana neden LPG takdırdığı değil; 2.0 TFSI FR araca neden LPG takdırdığı. Bu tür araçlar ülkemizde zaten haldır huldur satılan herkezte olan araçlar değil. Olanları da bu tür uygulamalarla ziyan etmek beni üzüyo açıkçası.
Hem performans hem ekonomi bir arada olmaz diyenler de yüklü 1.9 TDI motorlardan bi haberler galiba.