Burada tartıştığımız malzemenin ne olduğu neye dayandığı değil. Ki, otomobil motorları ne kadar kompleks hale gelirse, o kadar bozulabilir hale gelir. Basit bi sensör arızasından kontak açılmaz hale gelir.
1.6 8V, TSI'a göre çok daha sade bir motor. 2 aracı bi düzlükten eşit koşullarda salsak ilk duran tartışmasız TSI olur. Neden tartışmasız? 1.6 8V'nin geçmişine bakmak yeterli.
Turbo'nunda debriyajla kıyaslanması mantıksız. Debriyajı biten araba, kontağa bastığın zaman çalışmamazlık yapmaz. Bu yüzden motor bozuldu demezsin. Ama Turbo'yu patlattığın zaman taklacı güvercini gibi ses çıkarır aracın ve çalışmaz. Motor bozuldu denmesinin sebebi belki de budur.
Birde şöyle bi durum var. Aracını sürekli tapagaz süren insanlar. Bunu da uzun yola çıkıp 40 derece sıcağın altında zorlanan aşırı beslemeli ve atmosferik beslemeli 2 aracı yanyana koyduğun zaman anlarsın, hangisinin daha sorunsuz bi sistem olduğunu.
Turbo beslemeli araçların motorları, atmosferiklerden çok daha sağlam yapılır gibi bir genelleme de doğru değildir. Yine Japonlardan bir örnek vereyim. Hemde aracı bilmeyen yoktur. İstanbul'daki Hulk. Standart K20 motoruyla 600 üstü güçlere çıkıp 20.000km civarı bindiler araca. Hangi TSI koldur pistondur değiştirmeden bu güçlerde kullanılabiliyo acaba..
Haa, 200 küsürlerde kullanılan TSI'ları da gördük
Yağa benzin karıştırır, şakır şukur subapları vurur.. TSI'ı bu kadar büyütmeyin gözünüzde. Düşük hacimden yüksek güç almak yeni bişey değil. VW grubu için yeni bişey.