O konuda da sizi rahatlatacak bir yazı yazıyim o zaman.
1.2 - 1.4 konusundan önce bi aracı alırken aracın geçmişini bilmeniz çok iyidir. Forumdaki arkadaşlardan alınacak arabalar biraz daha iyidir bana göre. Çünkü araçlarında geçmişte ne olduysa buraya yazıyorlar. Sıkıntılarında yardım istiyorlar o bakımdan bilirsiniz aracı. Ve içiniz rahat olur. Forumda Yekta abi'nin araca birçok kişi kefil olabilir. Ben araç konusunda o kadar titizim, ama Yekta abi'nin arabayı nasıl kullandığını biliyorum, ve insanlığından dolayıda, sen aldığında 2 gün sonra kullanıcı hatası kaynaklı bir problem çıktığında banane kardeşim demicek bir adamdır. Aracın temizliğine ve kullanım şekline kimse birşey diyemez zaten. Ben Golf'ü alırken birçok kişi bana SJ'yi satma dedi. Aracımı biliyorsunuzdur belki, komple orjinal aksesuarlarla dolu bayaa emek ve para harcadığım bir aracımdı. Golfü bulmak için çok uğraştım, sonunda temiz buldum. Aracın içinde hala sıfır kokusu geliyor ama benim içim rahat değil geçmişini bilmediğim için.
Bu konuda kararı size bırakıyorum.
Gelelim 1.4'mü 1.2'mi konusuna. 1.2'yi 50bin km kullanmış biri olarak, Yakıt anlamında alan kişiyi üzmeyecek, o performansa o cimriliği yapacak nadir araçlardandır. Leon'un kullanım zevkiyle birleşince mükemmel bir ikili oluyor. Hem optimum performans hem az yakıt. Tavsiye eder misin dersen, ederim ama önce soracağım şey, yılda kaç bin km yapıyorsun ve dizel araç alacak gücün var mı. Dizele 10.000 TL fazla vermem yada sesini sevmiyorum ya da az devir çeviriyo istemiyorum dersen tamam bi adım yaklaştık derim. Sonra kaç bin km yapıyosun derim. Yılda 9000km yaparsın yaklaşık olarak.
8400'de öyle böyle arttırdım. 1.2 TSI'ın 1.4 TSI'dan kullanım şekline göre 2lt az yaktığını varsayarsak. Güncel pompa fiyatı olarak 4.35TL/lt alıyorum.
8.70TL farkedecek 100km'de. Yıla vurursak bunu 783TL yakıta daha fazla vereceksin ortalama. Hadi bunu 1000TL yapalım. 3 yıl bineceksiniz, 3 yılda 3.000 TL fazla benzin parası vereceksiniz.
Ve son olarak sizin araçtan ne beklediğiniz. 1.4 125hp ile 1.2 105hp arasında ahım şahım gidiş farkı yok. Burda yazılanlarda 1.4 uçar gider, 1.2 gidemez filan. Onları geçiceksiniz
Hız yükseldikçe 1.4 biraz daha iyi gidiyor ama 50-120 arası kaputu öne çıkarıyor, 80-160 arası 1-2 boy civarında geçiyor. Sizin aracınızdan beklediğiniz şeyler önemli. Bu açıklamalarım doğrultusunda kafanız biraz daha düzelmiş olur diye tahmin ediyorum. Son olarak ta, yılda 1.000 TL benzine fazla vermek size koyarsa 1.2 TSI alın. Yok koymaz 1.000 TL den ne olacak ki diyorsanız 1.4 TSI alın.