Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

ESP'li ve ESP'siz..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
şöyle söyleyim (bi benzetmede ben yapayım:D)

bu tarz sistemler silahlardaki emniyete benzer...kullanmayı bilmeyen eline aldığında sakatlık çıkmasın diye:D

esp li araç kullanan biri esp siz bi arabaya bindiğinde anlar farkı.esp nin gerekliliğini yada yararını tartışan zihniyetle sürüş üstüne tartışma içine girmem ben şahsen.hiç esp li araç kullanmayan arkadaşlarımın bu konu üzerinde tez savunmalarınıda hayretle izliyorum.
bu benim hayatımda hiç sigara içmememe rağmen sigara içince hissedilenleri anlatmam gibi bişey olur.ben yemekten sonra yada sinirli bi anımda sigara ihtiyacı duymam.bunu anlamam da..sadece bu gibi zamanlarda içildiğini bilirim.ama ne yaşandığını sadece içen bilir,onu ben anlatamam...
Bu konu altında, ESP'siz araca binen birisi olarak kendi payıma düşen kısıma cevap vereyim.
1-2 ay süreyle ESP'li Mercedes E230 kullandım. Bunun 1 ayı 4 adet çivili lastikle. Ki Mercedes'in ESP sisteminin çok daha müdahaleci olduğunu söyleyebilirim.
Normal lastiklerle kullandığım süre zarfında, daha önceden kullandığım arkadan itişli araç tecrübemden dolayı, ESP'nin müdahalesinden son derece rahatsız oldum. Virajı sert şekilde 110km/h hızdan hızlanarak almaya çalıştığım zaman, ESP'nin aracın hızlanmasını engellemesinden de hoşnut olmadığımı söyleyebilirim. Aracı limitlerinde kullanmayı seven birisiyim. Fakat ESP buna izin vermiyor. O hızda aracın arkası bir atsa, bir yağa girse gibi birşey hakkında kimsenin yorum yapması doğru olmaz. Olmamış birşey ile ilgili yorum yapmak ne kadar doğru olabilir.. Ve ters direksiyon hareketlerim (kaymayı önceden engellemek amacıyla) ile ESP'nin müdahale etmesi sonucu 1-2 kere araç şeritte ters döndü.
Çivili lastiklerle, buzlu ve karlı zeminde kullanmamın sonucunda, özetle sürüşü fazlasıyla etkilediğini söyleyebilirim. Fakat, 4 adet çivili ve vakumlu lastiğe rağmen, eklenen videolardaki gibi üstün yol tutuşu ESP hiçbir zaman sağlamadı. Dikkatinizi tekrar çekiyorum. 4 adet çivili ve vakumlu lastik.
Bunun dışında gördüğüm bazı örneklerde var. Bir arkadaşım Volvo C30 marka aracını 80km/h hızla girdiği virajda, ESP'nin aracın savrulmasını engellemesi sonucu aracı düz gitti ve muhtarın evine girdi. Araç pert oldu. Aynı viraja 140km/h hızla rahatlıkla girebiliyorum.
Evet hiçbir şöför, ESP'nin yaptığını yapamaz. Her tekere ayrı fren uygulamak, üstelik bunu saniyede defalarca yapmak insanın yapabileceği birşey değil. Fakat ESP, insanın yapabileceği birçok şeyi de yapamaz. Gerektiğinde aracın kaymasından yararlanabileceğiniz bir durumu engeller. Böyle durumlar zor karşılaşabileceğiniz durumlardır. Fakat ESP'nin hayat kurtaracağı durumlarda, 1 kere olabilecek birşey (anlatılanlara bakılırsa).
ESP'nin, sıradan sürücü tepkilerine göre tasarlandığını ayrıca unutmamak gerektiğini düşünüyorum. ESP işe yaramaz gibi birşey de söylemiyorum. Aracımda olsun ister miydim, hayır. Çünkü her araca bindiğimde kapatacağım birşey olmasada olur.

Aynı konuların tekrar tekrar açılmasının sebebinin de, tartışma ortamından zevk alınmasından başka birşey olarak görmüyorum.
Kime sorarsanız sorun, 10 kaza riski atlatıp 11. sinde ölmektense, 11 kaza yapıp hepsinden canlı çıkmayı tercih edecektir.

Bu konu altında, ESP'siz araca binen birisi olarak kendi payıma düşen kısıma cevap vereyim.
1-2 ay süreyle ESP'li Mercedes E230 kullandım. Bunun 1 ayı 4 adet çivili lastikle. Ki Mercedes'in ESP sisteminin çok daha müdahaleci olduğunu söyleyebilirim.
Normal lastiklerle kullandığım süre zarfında, daha önceden kullandığım arkadan itişli araç tecrübemden dolayı, ESP'nin müdahalesinden son derece rahatsız oldum. Virajı sert şekilde 110km/h hızdan hızlanarak almaya çalıştığım zaman, ESP'nin aracın hızlanmasını engellemesinden de hoşnut olmadığımı söyleyebilirim. Aracı limitlerinde kullanmayı seven birisiyim. Fakat ESP buna izin vermiyor. O hızda aracın arkası bir atsa, bir yağa girse gibi birşey hakkında kimsenin yorum yapması doğru olmaz. Olmamış birşey ile ilgili yorum yapmak ne kadar doğru olabilir.. Ve ters direksiyon hareketlerim (kaymayı önceden engellemek amacıyla) ile ESP'nin müdahale etmesi sonucu 1-2 kere araç şeritte ters döndü.
Çivili lastiklerle, buzlu ve karlı zeminde kullanmamın sonucunda, tek kelimeyle sürüşü fazlasıyla etkilediğini söyleyebilirim. Fakat, 4 adet çivili ve vakumlu lastiğe rağmen, eklenen videolardaki gibi üstün yol tutuşu ESP hiçbir zaman sağlamadı. Dikkatinizi tekrar çekiyorum. 4 adet çivili ve vakumlu lastik.
Bunun dışında gördüğüm bazı örneklerde var. Bir arkadaşım Volvo C30 marka aracını 80km/h hızla girdiği virajda, ESP'nin aracın savrulmasını engellemesi sonucu aracı düz gitti ve muhtarın evine girdi. Araç pert oldu. Aynı viraja 140km/h hızla rahatlıkla girebiliyorum.
Evet hiçbir şöför, ESP'nin yaptığını yapamaz. Her tekere ayrı fren uygulamak, üstelik bunu saniyede defalarca yapmak insanın yapabileceği birşey değil. Fakat ESP, insanın yapabileceği birçok şeyi de yapamaz. Gerektiğinde aracın kaymasından yararlanabileceğiniz bir durumu engeller. Böyle durumlar zor karşılaşabileceğiniz durumlardır. Fakat ESP'nin hayat kurtaracağı durumlarda, 1 kere olabilecek birşey (anlatılanlara bakılırsa).
ESP'nin, sıradan sürücü tepkilerine göre tasarlandığını ayrıca unutmamak gerektiğini düşünüyorum. ESP işe yaramaz gibi birşey de söylemiyorum. Aracımda olsun ister miydim, hayır. Çünkü her araca bindiğimde kapatacağım birşey olmasada olur.

aynı noktaya gelicez yine ama senin o mercedes le üst limit girdiğin viraja o sisteme sahip olmayan bi araba giremez..arabam yanlasın istiyosan kapatıcaksın,şöförlüğüne güveniyosan.
muhtarın evine giren adamı kutlarız.esp aracın savrulmasını engelledi düz gitti diye bişey yok çünkü.senin direksiyon açına istinaden yolda tutar o sistem.arkadaşın direksiyonu yol ekseninde değil muhtarın evine doğru tutuyomuş demekki..
üst limitlerde araba kullanmayı severim diyen birinni aracında esp eminim bi kereliğinede lazım olmaz....

Çoğu kişi, aracın arkası kaymaya başlayıp, kontra ile viraj alındığı zaman kontolsüz olduğunu zannediyo Ogün. Bunu bilinçli ve bilinçsiz yapmak arasındaki farkı anlatmak lazım ilk önce.

bunu mercedes-bmw gibi bi araçla gazla leon gibi bi araçla el freniyle yaparsın.gazla yapılanın keyfi bi başka tabi ama bu olayın esp ile alakası yok...

aynı noktaya gelicez yine ama senin o mercedes le üst limit girdiğin viraja o sisteme sahip olmayan bi araba giremez..arabam yanlasın istiyosan kapatıcaksın,şöförlüğüne güveniyosan.
muhtarın evine giren adamı kutlarız.esp aracın savrulmasını engelledi düz gitti diye bişey yok çünkü.senin direksiyon açına istinaden yolda tutar o sistem.arkadaşın direksiyonu yol ekseninde değil muhtarın evine doğru tutuyomuş demekki..
üst limitlerde araba kullanmayı severim diyen birinni aracında esp eminim bi kereliğinede lazım olmaz....
Bir önceki yorumunuzda söylediğiniz gibi, sigara içmeden sigaranın tadını bilemezsiniz. Kazayı görmeden, yapanla konuşmadan nasıl yaptığını nasıl biliyorsunuz?
Mercedes'le o hızla girdiğim viraja, 1.4 Renault Clio'yla da daha hızlı giriyorum. ESP, risk oluşturabilecek hızlara çıkmayı engelliyor çünkü. Bu risk ise, ortalama bir sürücüye risk oluşturabilecek durumları içeriyor. Beni anlamanız için, daha önce arkadan itiş, ESP'li bir araç kullanmış olmanız lazım.

---------- Post added at 01:51 ---------- Previous post was at 01:51 ----------

bunu mercedes-bmw gibi bi araçla gazla leon gibi bi araçla el freniyle yaparsın.gazla yapılanın keyfi bi başka tabi ama bu olayın esp ile alakası yok...
EP3 Type-R'ın pist performansını izlemenizi tavsiye ederim. Önden çekiş aracın nasıl arkasını atabileceğini görebilirsiniz (el freni çekmeden).

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt