Öncelikle aracınız hayırlı olsun, güle güle kullanın. Aynı aracı ben de daha üç gündür kullanan biri olarak aynı rodaj dönemi (her ne kadar eskisi gibi 'rodaj' diye anılmasa da) içerisindeyim.
Bu dönem içerisinde aracın kullanımına dair kişisel görüşüm ve benim şahsi tutumum şudur:
1- Aracın ilk 2000-3000 km.'de fazla zorlanmaması ve Infotainment ekranında tavsiye edilen vites değişimlerine uyulması.
2- 1/3 ile kasıt şu: Aracın maksimum hızı olan 197 km/s'in 2/3 ü geçilmemesi, yani başka bir deyişle 131 km/s'in üzerine pek çıkılmaması.
Aslında hızdan çok, devrin önemi var burada. Devir 3500 rpm'in üzerine hiç bir viteste çıkartılmamalı, hatta araç mümkün mertebe 1800-2500
rpm arasında, değişken şekilde kullanılmalıdır.
3- Ani hızlanmalar, ani frenler ve sert kullanımdan kaçınılmalıdır.
4- 2500-3000 km.'de aracın yağ ve yağ filtresinin değiştirilmesi, motorun ömrü açısından iyi olur. Çünkü her ne kadar günümüz döküm teknolojisi
ve talaşlı imalat çok gelişmiş olsa da, taşlama çok iyi yapılıyor olsa da, mikron boyutunda çapaklar üretimden sonra motorun içinde kalacaktır.
Yağlama elemanları bunlara ne kadar az süre maruz kalırsa, yüzey pürüzsüzlüğü açısından o kadar iyi sonuçlar alınır.
Bu dönemden sonra aracın motorunu yavaş yavaş, kademeli olarak açmak (3500-4000-4500 rpm gibi) motor ömrü için iyidir. Tabi takdir sizin.
Şu an için benim aracım da şehiriçi 8,4-8,6 civarında yakıyor. Dolayısıyla söylediğiniz değerlerin çok anormal olduğunu düşünmüyorum.