Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Yağ Sıcaklığı

Merhaba Arkadaşlar,

2014 Manuel TDI Leon kullanıyorum aracım şuan 2100 Km'ye yaklaştı bu süreye kadar ilgimi çeken bir nokta var.
Yağ sıcaklığı bazen 105 derece sıcaklığa kadar çıkabiliyor ve genelde sıcaklık 95-100 derece bandında geziyor.bu değerler normal midir? (Soğutma sıvısı değeri sürekli sabit 90 derece)
istanbul içinde zamanın çoğu trafikte dur kalkta geçiyor ilk etapta bundan kaynaklandığını düşündüm fakat trafiğe yakalanmadan ve sakin kullanımda da bu değerleri görebiliyorum.
ayrıca bir diğer husus ise aracı park ettikten sonra yaklaşık 10-15 dk boyunca belkide daha uzun fan çalışması oluyor.
herşey yolunda mı yoksa ben mi fazla kuruntu yapıyorum bilemedim.
2100 km'ye kadar aracı hiç zorlamadım en yüksek 120 civarına çıkardım daha yüksek hızlara çıkmanın vakti geldi mi? :)


syg.
Fırsat bulup da detay yazamamıştım. İki çeşit fan çalışması vardır.
1. 10-15 dk fan çalışması dizel partikül filtresini temizlediği anlarda,
2. Bir kaç dakikalık kısa çalışma normal olarak motor suyunun soğutulması esnasında.
Bunların her ikisi de normaldir. Yağ sıcaklığı daha öncede belirttiğim gibi 120 dereceye kadar ısınmasında sorun olmayacaktır. Yağ sıcaklığı limitleri aracın el kitabında belirtilmiştir. Son dönemlerde artık bazı araçlarda su sıcaklığı yerine yağ sıcaklık göstergesi konulmaya başladı. Bunlarda da 120 derece limitini şahsen gördüm.

En son madde ise Rodaj için siz zaten istenen rodaj sınırını tamamlamışsınız. İstediğiniz tarzda sürebilirsiniz. Bizim araçlarda kritik rodaj 1500 km kadar iki kademelidir. Anladığım kadarı ile de bu kademeyi bilinçli olarak geçmişsiniz. Aracınız bu anlamda size sıkıntı çıkarmayacaktır.

Birinci kademede 0-1000 km arası fazla zorlamadan maksimum limitlerin (hız veya devir olarak.) 2/3 kadarına çıkmanız üretici tarafından tavsiye edilir. Hız olarak 126 km/h gibi. Tabi 80 km hızı 4000 devirde de yapmanız mümkün bu yüzden ben 2000-3000 devir bandında kalmanızı tavsiye ederim.

İkinci kademe: 1000- 1500 km arasında ise ara ara maksimum devirleri zorlayabilirsiniz. Hatta araç motoeu sogukken yüklenmek motordaki rodaj aşınmasını azaltır ömrünü uzatır. Yani bir kaç km gidip hararet ibresi bir tık yukarı kalkdıkdan sonra ama 90 dereceye gelmeden önceki küçük yüklenmeler. 1500 km sonrası rodaj tamamlanır.

Sizin durumunuz için değilde 1500 km aşmayan arkadaşlar için su hataya düşmemek lazım. Araç yeni iken sağır olması bas gaza motor açılsın, kurum atsın vs. bunların tamamı şehir efsanesi ve bilimsel mantığı yoktur. Rodaj temel anlamda zamana bağlı olarak aşınma miktarıdır. En yüksek aşınma sürtünen parçaların birbirine uyum sağlaması esnasında özellik ile yeni iken olur. Örnek pistonlar gömleğin içinde hareket ederken birbirlerini aşındırırlar. Buda motor yeni iken daha şiddetli olacağı için 0-1500 km arası sürüş tarzının üretici tarafından tavsiye edilmesinin asıl nedenidir. 1500 km sonrası gömlek ve piston birbirine uyum sağlar ve daha az aşınırlar. Aracın kullanım süresi boyunca aşınma devam eder ve son noktada motor revizyona girer.

İlk etapta sağır olmasın, diye yüklenilen araçlar böylece sizden önce revizyona giderler çünkü aşınmanın hızlı olduğu dönemde motora yüklenerek daha fazla aşınmasına sebep olmuşlardır.

Saygılar.
Erdinç.
 
Geri
Üst Alt