benim yay takmamin amaci araci alcaltarak yol tutusunu biraz daha arttirabilmek ve goruntuyu guzellestirmekti.
ayrica ibizalarin amortisorleri olmasi gerekenden daha sert oldugundan oturu orjinal yaylariyla pek uyum saglamiyor bana gore. bu 3,5 luk yaylarla eskisine gore daha uyumlu calisiyor. ibizalarda kesinlikle konfor diye bir sey yok; ancak bir kez daha vurguluyorum 3,5luk yay ile orjinal amortisor daha iyi uyum sagliyor.
gelelim diger soruna;
her ne sartta olursa olsun orjinal jant capini degistirmek araciniz icin olumlu bir sonuc vermez. cunku aracinizin hesaplamalari uretilirken ve fabrikadan cikarken 195/55/15 lik lastige gore yapilmistir.
eger araca 205/50/17 veya 205/50/16 lastik takarsaniz araciniz dusundugunuzun tam aksi sekilde yerden yukselecektir. cunku lastik capi orjinale gore baya bi buyuyecek. ayrica bu lastiklerle araciniz alttan daha cok ruzgar alacak ve direnci azalacak, yere verdiginiz tork azalacak ve daha fazla yakit tuketeceksiniz.
tavsiyelerim;
kesinlikle ya 195/55/15 ya da 205/40/17 kullanin. konfor istiyorsaniz 14 janta gecmeniz gerekir.
eger yay takiyim aracim yere yaklassin diyorsaniz 3,5luk yay ihtiyacinizi karsilamaz. 5lik takmaniz lazim. ama unutmayin 5lik yayda arac iyice konforsuz olacak..