Zamanında araştırma yapmıştım. Aklımda kalanları yazayım.
Yeni motorlarda rodaj süresi yoktur, diye bir şey yoktur. Yani malesef her makinenin parçalarının birbirine uyum sağlamasının belli bir süreye ihtiyacı vardır (dikiş makinesinin bile). Bu süre güncel motorlardaki tolerans değerlerinin düşmesi sayesinde azalmıştır, ancak bitmemiştir. Sadece çok özel otomobillerde rodaj süreci fabrika tarafından tamamlandıktan sonra araç müşteriye teslim ediliyor ve Seat'ın hiçbir otomobili bu kadar özel değil. VW grubu motorlarının ortalama rodaj süresi 3000km civarında. En doğrusu kitapçığında yazar zaten. Rodaj süresince yapılması gerekenler şunlar diye hatırlıyorum:
* Özellikle ilk km'ler en çok özen gösterilmesi gereken km'lerdir.
* Rodaj süresinin ilk 1/3'lük döneminde, maksimum motor devrinin 1/3'ünü geçmemek gerekiyor. Buradaki oranları tam hatırlamıyorum, ama özü şöyle: En başta düşük devirlerde kullanılmalı, rodaj süresi sonuna kadar devir yavaş yavaş arttırılabilir. Örneğin ben ilk 1000'km'de 2000 deviri geçirmemeye çalıştım. 2000km sonuna kadar 3500'ü geçmemeye çalıştım. Rodaj sonuna doğru yavaş yavaş 5000-5500 denemeleri yaptım. Ama asla gaza çok yüklenmedim.
* Rodaj süresinin tamamında, asla gaza tam basmayın. Yani sadece düşük devirle gitmek yeteli değil, özellikle başlarda gaza mümkün olduğunca az yüklenilmelidir. En çok buna özen göstermek gerekiyor.
* Uzun süre belli bir devirde sabit şekilde gitmeyin. Hızınızı değiştimeniz gerekli değil, aynı devirde sabit kalmamak için bol bol vites değiştirin. En iyi rodaj, deviri (uygun miktara kadar) yükseltip kompresyona bırakarak, yani sürekli devir değiştirilerek yapılıyormuş. Bunun teknik açıklamasını uzun uzun yapmışlardı, pek anlamamıştım gerçi.
Sadece rodaj süresinde değil, her zaman dikkat edilmesi gereken şu noktalara da özen göstermek önemli:
* Motoru soğukken asla zorlamayın. Motor ilk çalıştırıldığı zaman gazı çok yumuşak kullanın, motor ısısı normale çıkana kadar tam gaz ve yüksek devir yapmamaya çalışın.
* Turbo motorlarda (turbonun hemen durmasını engelleyen zımbırtıdan taktırmadıysanız), son 1-2km kala motoru zorlamayı bırakın ve park ettiğiniz zaman 5-10sn rolantide bekleyin. Dakikalarca bekleyin diyenler var, hiç gerek yok boş verin onları. Tam gaz gelip, durur durmaz kontağı kapatmıyorsanız fazla bir sorun yok.
Bunları yapmazsanız ne olur? Ne kadar yapmadığınıza bağlı olarak, ya hiçbir şey olmaz, ya da bol bol yağ yakıp, maviş dumanlar çıkaran ve arkasında pis kokular bırakarak trafikte giden bir otomobiliniz olur.