Air güzel bir şey bence. Söktürüp taktırmak sorun değil, kendim de söker takarım. Ama çoğu araçlar hakkında okuduklarım kadarı ile aracı bastırmak, yay kestirmek ya da spor yay, air tarzu uygulamalar aracın kulelerini esnetiyormuş. Zamanla kulelerin podyalarında çatlaklar oluşuyormuş esnemelerden. Air için hiç kesme biçme yok demişler. Büyük ihtimalle tofaşlara yaptıkları amortisörü ortadan kesip yaptıkları sistemi yapmışlardır. 1 takım 4 adet amortisör şart yani muayeneye girmek için ki bu da nerden baksanız 1000 TL gibi bir rakam yapar sanırım. Amortisör fiyatı ne kadar Leon da bilmiyorum.
Eski aracım otomatik vitesti. Şanzıman kontrolü için otomatik şanzıman ustasına gitmiştim bir tane. Adam gerçekten okumuş bilgili birisiydi. Emekli olmuş Borusan dan. Satış ve teknik arıza bilmemnesi imiş mesleği.
Bana söylediği şuydu; aracı D den boş'a 4 saat olduğun yerde sabit durmayacaksan alma. Vitesi boşa ve doluya almak Manuel viteste debriyajdan ayağımızı çekip kavratmak gibiymiş. Yani birbirini sıyırtarak(kavratarak) işliyormuş. İyi bir şey değilmiş. Ama sert kalkışlar, ani frenlemeler, yüksek devirli kullanıp vites değiştirtmeler şanzımanı çol hızlı öldürüyormuş.
Kimi gördüysem otomatik vites kullanan, herkes neredeyse şanzımana park ederken yük bindiriyor. Aracı ilk aldığım da ilk otomatik vites kullandığımda vitesi P den çekerken küt ettiği an direk yanlış park ettiğimi anlamıştım. Doğrusu budur diyor kitaplar ama doğrusu o değil bence. Sıralama bence şu şekilde;
1)Vitesi boşa al
2)El frenini çek
3)Ayak frenini bırak
4)Vitesi P'ye al
5)Aracı stop et.
Bu şekilde olduğunda aracı çalıştırıp tekrar hareket ettiğim de kütleme ya da yüke binme olmuyor. DSG de de şans olduğunu söyleyince forumda bir arkadaş iyice korktum o yüzden.
Bilinçli yapılmış bir yazılım kaç hp ise alınmalı sizce araç?