daha önce de dediğim gibi, S&S debriyaja basınca stop eden aracı çalıştırır, marş basmakla boşa vakit kaybetmeyin, yani aslında S&S'un alışılacak bir tarafı da yok, kapatmanıza gerek de yok, sadece çok ani kalkılması gereken durumlarda 1 sn kadar geciktirebilir, o da yani dünyanın sonu değil, sonuçta debriyaja basıp aracı vitese takana kadar motor çalışmış, rolanti devrine çıkmış olur.
hill hold 2-2.5 saniye kadar tutar aracı, sonra bırakır, normalde gaza bastığınız anda devre dışı kalır ama devre dışı kalması için doğal olarak kavramanın sağlanması gerekiyor, yani gaza yeterince basmazsanız araç gidemeyip stop eder (el freni tam çekiliyken kaldırmaya çalışmanız gibi) ya da 2.5 sn geçerse geri kaymaya başlar.
ha tabi şunu da unutmayın, aslında kavrama sağlayacak kadar gaza basıp ayağınızı debriyajdan çekmezseniz kaçırmaya başlar, doğal olarak araç gideceğini düşünüp hill hold u kapatır.
ben 8 yıl otomatik kullandıktan sonra ilk defa leon ile düz kullanmaya başladım, test sürüşünde 10 kere falan stop ettirdim aracı, kendi aracımı alınca ilk gün 6-7 kere, 2. gün 3-4 kere stop ettirmiştim, 1. haftanın sonunda bitmişti bu durum.
bana siz gaza az basıyorsunuz gibi geldi, gaza biraz basın, araç 1200-1300 (gerekiyorsa 2000e kadar) devirin üzerine çıksın sonra yavaşça bırakın debriyajı, alışana kadar 15-20 derecelik yokuş var ise (bizim araçların 45 derecede sağlıklı gidebileceğini sanmıyorum
) gerekirse yokuşun başında bekleyin, yokuşta durmamaya çalışın, ayrıca hill hold olsa da bazı durumlarda el freni çekmek ekstra güvenlik olur (dar bir alana yokuşta araç park ederken mesela)
yani 1.4 olmasının farkı vardır tabii ki ama çok dik yokuşlarda bile sorunsuzca kaldırabiliyorum aracı kaydırmadan, 1.2 ler de 70 beygir değil sonuçta 105 beygir de gayet yeterli aracın gitmesi için.
debriyajdan çekince düz yolda gitmiyorsa aslında o yol düz değildir, sonuçta araç çok yavaş da olsa boş viteste frene basılmazken geri kayıyorsa, vitese takıldığı anda hill hold devreye giriyor (eski araçlarımda böyle değildi, leonda çok hassas)
hill hold'un devrede olduğunu anlamak için 2-3 kere frene basıp çekin, pedal sertleşmeye başlıyorsa hill hold devreye girmiştir. bunu yöntemi aynı zamanda dik yokuşlarda el freni çekmeden kaldırmak için hill holdun hassasiyetini ayarlamak için de kullanabilirsiniz. böylece kaydırma ihtimailini azaltabilirsiniz ama kalkışta biraz zıplar yerinden, yumuşak olduğu gibi pürüzsüz kalkmaz, frenler de hafiften uğuldayabilir
bu arada S&S 'un çalışması için belirli kurallar var, örneğin emniyet kemeri takılı olmalı, klimanın ihtiyacı çok yüksek olmamalı, akü dolu olmalı, S&S devredeyken direksiyonu kilitler ama siz ille de çevirmeye çalışırsanız devre dışı bırakır, frene 5-6 kere pompalarsanız devre dışı bırakır, viteste değilken 3-4 km hızın üzerine çıkınca devre dışı bırakır
kemeri takmazsanız ve motor bir sebepten stop ederse (kendiliğinden kapatsa da siz stop ettirsenizde) geri çalıştırmaz, motoru kendiniz çalıştırın diye uyarı verir, aklınızda bulunsun
bu arada aracı çalıştırmak için de marş alana kadar anahtara basmanıza gerek yok, hemen basıp bırakın, kendisi marş alana kadar devam eder marşa basmaya.
şu an için araç ile ilgili aklıma gelenler bunlar, ha şu da vardı dediğim bir şey olursa listeye eklerim