Sezgin her 2 lastikteki dış çap önemli senin durumunda. 2 etkenle karşı karşıyasın.
İlk etken, eğer lastiğin tabanlarını dıştan dışa ölçtüğünde çapı büyütmüş isen her turda aldığın yol yeni çapındaki çevrenin eskine farkı kadar fazla yol alıyorsun demektir. Eğer araç sayacı yeni çevre ölçüsü ile ölçmüyorsa hatalı yani az ölçüyor demektir. Burada senin gördüğüm km olması gerekenden az olup daha fazla yol gittiğin anlamına gelir. Bu açıdan bakarsan hesap matematik ve fiziğe dökülmesi gereklidir. Akşam eve gidince üniv. hazırlık kitaplarını bi karıştırayım sana formüllerle destekli açıklarım bunları.
İkinci etken, yeni artan lastik çapına göre yere ilettiğin güç aynı fakat moment farklıdır. yol uzadı kuvvet aynı kaldı ise momentin küçüldü yani torkun küçüldü demektir. Buda fazla gaza basarak gücü arttırma yönü ile eski farkı kapatmana neden veriyordur. Fazla yakmasının sebebi de budur.
Şimdi sen ekonomi modunda önceki stilinden daha az yaktıracak şekilde kullanıma başlarsan, yeni artmış lastik çapınla daha uzun mesafeleri kat etmen mümkün. Yada aracının gücü ve torkunu yükselteceğin bir duruma geçip eski düzenini de yakalaman söz konusu olabilir.
Orjinalden şaşmamak lazım, jant lastik görsel olarak aracı çok değiştiriyor ama diğer etkenlerden bakılırsa gereksiz bir yük etkisinde de bırakmış oluyorsun. Patron demiş ben 600km üstünü göremiyorum diye, ben yazılımdan önce agresif kullansam bile 650km altını görmüyordum yazılımla biraz gaza fazla yüklenmeye başladık o yüzden menzilimde bir miktar düşüş yaşamaya başladım. Kullanıma bağlı herşey, ayrıca aracın lastik basıncından tut yakıta filtreye yağ viskozitesine sıcaklığa...
Konuyu uzatmak mümkün fazla kafa karıştırmayalım.