eengineer
Kayıtlı Üye
bende filmi hafta sonu izledim.
bence kalite ve emek bakımından şimdiye kadar yapılmış en iyi türk filmiydi.. belki gereksiz aşk hikayesi çıkartılıp biraz daha senaryosu doldurulabilirdi diye düşünüyorum..
senaryo tamamen tarihe bağımlı kalmamış, biraz hayal, daha çok tarih..
fatihin top ustalığına değinilmemiş, hocasına yeterince yer verilmemiş, hasan karakteri çok fazla ön plana çıkmış..
fatihi oynayan çocuk çok başarılıydı gerçekten diye düşünüyorum.. urbanın kızı gereksiz bir karakterdi.. konstantini oynayan oyuncuda rolün hakkını vermiş.
fatihin çocuğuyla vedalaştığı ve topluca namaz kılınan sahneler etkileyiciydi..film aysofyada okunan ilk ezanla bitse çok daha güzel olurdu.
hiç sıkılmadan izlenecek bir film..herkese tavsiye ederim
Ali konuyu zaten en başından beri yakın takip etmiş film için de gerçekten öz bir özet yapmış ... Aynı kanaaetler bende de oluştu, farklı olarak, Bazı noktalarda tarihimize, dinimize ve ecdadımıza saygısızlık yapıldığı kanaatindeyim... Açıkçası film benim için büyük hayal kırıklığu oldu çünki Yukarıda Ali'nin bahsettiği eksik kalan noktalar aslında konunun ta kendisiydi diye düşünüyorum... Konuya yazık oldu, akademik bir kadro tarafından desteklenen gerçeklere dayalı olabilirdi..
Özetlersek;
- Şahi toplarının tasarımını urban ustaya verdiler, oldu!!! Tasarım ve mühendislik FATİH'e aittir, urban usta topu dökmüştür.
- Fatih Sultan Mehmet Han'ın tahttan indirildiğini söylüyor oldu!!! Bilmiyorsa öğretelim, OSmanlı arşivlerine bir gözatsın ya da : Haçlı seferleri toplandığıjnı öğrenen genç Sultan babasına bir mektup yazar; "Eğer sultan siz iseniz ordularınızın başına geçiniz, yok eğer ben isem emr ediyorum tiz ordularınızın başına geçiniz"... tarihten bir haber arkadaşlar...
- Fetih taarruzunun sabah namazı akabinde başladığı bilgisine sahibim, filmde namaz kılınırken güneş doğmuş idi, hayırdır namazın vakti mi değişti?
- Ulubatlı Hasan ile Sultan arasında bağ kurmak için kılıç kullanmayı öğrenme çok ucuz olmuş, biraz tarih araştırsınlarda şehzadeler nasıl yetiştirilirmiş öğrensinler,
- Ulubatlı Hasan bebek sahibi olacağı hanımla birlikte olacaksa öyle avrupalı vahşiler gibi yakaladığı yerde mi olmalı yoksa bir nikah akdi ile mi olmalıdır?
- Gemilerin karadan yürütülmesi konusunu işlemeyi başaramaışlar... çok basit olmuş...
- Sultanın Hanımı diğer askerlerin yanında günlük kıyafeti ile saç baş açık geziyor, biraz harem bilgisi olsa böyle olmazdı herhalde. İlla bir gecelik dekolte sahnesi de koymasalar olmazdı, insanın ecdadına biraz saygısı olsa ne vardı!!! Muhteşem yüzyıl soytarılığı buna da sıçramış...
- Urbanın kızına hiç girmiyorum bu dekolte hastalığına ne diyeyim...
- Türk askerini sanki Sultan zoruyla gelmiş gibi gösteriyor, Methedilen askerler olmak için çırpındıklarını anlatan bir sahne bile yok...
- İstanbul'un Fethi ile Mehter birbrinden ayrılamaz bütün iken filmde uyduruk 5sn davul sahnesi var...
- Gereksiz aşırıya kaçan kafa kol kopma sahneleri var, o kadar abartmaya gerek yoktu çoluk çocukta izleyecek bu filmi neticede..