Denizli'ye yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlayan ultrasonic buji fabrikası kuruluyor
Amerikalı Davıy Wofsey'in patent sahibi olduğu ultrasonik bujiler Denizli'nin Çivril ilçesinde üretilerek önümüzdeki ocak ayından itibaren dünyanın dört bir yanına ihraç edilecek. Yakıtta yüzde 20 tasarruf sağladığı belirtilen buji, 'Ecojump Buji' adıyla piyasaya sürülecek.
Ultrasonic bujiyi icat eden Amerikalı makine ve elektrik mühendisi Davıy Wofsey, fabrikayla ilgili gelişmeleri takip etmek için bir süredir Denizli'de bulunuyor. ABD'de bir uçak firmasında ve savunma sanayisinde roket sistemleri üzerinde de çalışan 83 yaşındaki Wofsey, konuyla ilgili sorularımızı cevapladı. Wosfey, "Bujide üst elektrotta bir delik oluşturduk. Bu ultrosonik dalgalar iç elektrota geliyor. Ultrasonik dalgalar motordaki yakıtın daha iyi yanmasına yarıyor. Buda yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlıyor." dedi.
83 yaşındaki Wofsey, buluşun Amerika'da büyük ilgi gördüğünü ileri sürdü Wofsey, "Buji Amerika'da geniş bir araştırma sürecinden geçti. 35 bin dolara mal ettik. Normal bujiyi ultrasonik bujiye dönüştüren makineyi 6 ayda yaptık. Otomobil endüstrisi hava kirliliğine yol açıyor. Bizim sistem, yakıtı tam olarak yaktığı için hava kirliliğini azaltıyor. Böyle bir icat henüz yapılmadı." ifadelerini kullandı. Wofsey, ultrasononik bujinin aracın çekiç gücü arttırdığını sözlerine ekledi.
Ultrasonik bujinin lisansını alarak Türkiye'ye getiren işadamı Mustafa Çiftçi ise asıl çalışma alanının yaş sebze ve meyve ihracatı olduğunu söyledi. Çiftçi, "Ben sebze ve meyve ihracıyla uğraşıyorum. Davıy Wofsey'in çalışmasından internet vasıtasıyla haberdar oldum. Memleketin sadece yaş sebze ve meyve ile kalkınmayacağına inandığım için böyle bir çalışmanın içine girdim. Ülkenin sanayi ile kalkınacağına inandığım için bu işe soyundum." dedi.