Leon neye göre ve kime göre aşırı fazla yakıyor hocam? Elinizdeki B sınıfı araçla kıyaslarsanız evet ağırlık ve motor hacmi farkından dolayı bir fark var. Ama rakip olarak kimi koydular da benchmark yapıp Leon'un aşırı fazla yaktığını iddia ediyor duyduğunuz mecralar merak ettim doğrusu. LPG ortalama 2.4 TL iken 129 TL'ye 693 km yol yapmışlığım var bu aracımla Kayseri-Ankara git-gel ve Ankara içi dolaşma dahil. (Kayseri-Ankara kara yolu 320 km) Bunu fotoğraflarla vb. de ispat edebilirim dileyene. Her yakıt alışımda km kadranı ve yakıt fişimin aynı kadrajda fotoları mevcut.
Bendeki araç 1275 kg boş ağırlıklı Leon mk11.8 20v atmosferik 125 bg. Şehir içi bu mevsim kış lastikli benzin ortalamam 8,5-8,7 LT arası. LPG ise 12 lt.
Yazlık durumda ise ş.içi 8.2 lt, ş.dışı kullanıma bağlı olarak 5.8 lt'ye iniyor. LPG' de ise ş.içi 11 lt, ş.dışı 8 lt gibi bir ortalamam var.
Bunlardan 5.8 lt benzin ve 8 lt ş.arası yakıtlar sakin kullanım diğerlerinde aracın canını almam ama orta şeritte tin tin de gitmem hani. Tempolu ş.dışında benzin ortalamam 7 lt, LPG ortalamam ise 10 lt gibi oluyor.
Oğuzhan kardeşimizin aracında bir sıkıntı var mı yok mu bilmiyorum, 10 lt ş. içi ortalama "ihtimal dahilinde ve kullanıma bağlı" olarak mümkün ama ölçümünü fulle-fulle ile yapsa kesin bir sonuç elde edebilir, biz de ona göre tavsiye verebiliriz.
Yanlış anlaşılmak istemem, amacım size çıkışmak filan değil ama bu tarz mecralarda yazılan yazılar marka düşmanları için birer dayanak olarak kullanılıyor. Aynı şartlardaki bir ibiza-leon kıyaslamasında %10-15 kadar bir fark çıkması normaldir ama bu farkı "aşırı" olarak nitelendirmek doğru bir yaklaşım değil bana göre.
Saygılarımla,
Emre