Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

10 hava yastıklı Hyundai i30....

Olay Çok Basit Aslında Ve Herşey Ortada:eek:key: Bu Kadar Taklaya Rağmen Hiçbir Darbe Sensörü Devreye Gİrmediyse Bu Araç Sahibinin Değil! Sensörlerin Yanlış Yerlerde Olduğunu Ve Az Olduğunu Gösterir Bu Her Marka Araca Emsal Teşkil Edebilir Ancak Yapılan Açıklama Kesinlikle Yüreklere Su Serpecek Bi Açıklama Değil Resmen Ve Sadece Markayı Korumaya Yönelik Bir Savunucu Yazıdan İbarettir... O yazıdada diyorki kemerin takılı olması değil hiçbir sensörde patlama görülmemiş yani airbag sensörlerinin hiçbirine denk gelmemiştir buda demek oluyorki sensörler yanlış yerde ve bu gerçeği değiştirmez buda benim fikrim....:eek:key:

Güzel ama benim yorumum sensörler ve hava yastıklarının açılmaması ile ilgili değildi ki :) benim demek istediğim hava yastığının açılmamasından yola çıkarak yapılan teneke yakıştırması idi hepsi bu.. Sensör yanlış yerdedir açılmamasının birçok etkeni vardır vs.. Otomobil üreticileri halen bu konu üzerinde çalışıyor yanılmıyorsam çünkü bu sadece hyundai otomobillerinde olan bir sorun değil çoğu araçta olabilecek, olabilen birsorun.. Bence bu kazadan sonra aracın tavanının olduğu gibi kalması aracın şasesinin o kadar da teneke gibi olmadığını gösteriyor..
 
Bu bana sanki biraz karalama gibi geldi.. Şikayeti yazan arkadaş aracımız kaza yaptı diyor, acaba kendi yatı da sağmı çıktı içinden yada sahibi olduğu araçla bir başkasımı yaptı orası anlaşılmıyor? Ayrıca hava yastığı açılmamış dahi olsa 24 takla atan bir aracın içinden emniyet kemeri takılı olmadığı halde sağ çıkması (eğer kendi ise) o aracın o kadar da kötü olmadığını anlamına gelmez mi? Birde şu husus var ben bazen bu tür haberlere rastlıyorum çok önemli markaların a markası veya b barkası farketmez, kaza sırasında hava yastığının açılmadığı hakkında ki şikayetlere denk geldiğim oluyora , herhangi bir sebebpten ötürü açılmamış olabilir.. Adam emniyet kemeri nedir bilmez, takmaz sonra da vay hava yastığı açılmadı?O yüzden yorum yaparken biraz insaflı olalım, teneke, 5 para etmez gibi yorumlar bence insafsızlık olur..

hyundai şirketinin yazmış olduğu açıklama da şöyle bir paragraf var dikkat ettinizmi bilmiyorum
Son günlerde “Hava Yastıkları Açılmayan i30” başlıklı yazışmalar bazı sosyal
paylaşım sitelerine konu olmuştur. Öncelikle, olayda hayatını kaybeden araç
sahibine Allah’tan rahmet, acılı ailesine ve tüm sevenlerine baş sağlığı
dileriz.

bu yüzden kaza yapanın yakınları olsa gerek açmışlar bu konuyu...
 
Güzel ama benim yorumum sensörler ve hava yastıklarının açılmaması ile ilgili değildi ki :) benim demek istediğim hava yastığının açılmamasından yola çıkarak yapılan teneke yakıştırması idi hepsi bu.. Sensör yanlış yerdedir açılmamasının birçok etkeni vardır vs.. Otomobil üreticileri halen bu konu üzerinde çalışıyor yanılmıyorsam çünkü bu sadece hyundai otomobillerinde olan bir sorun değil çoğu araçta olabilecek, olabilen birsorun.. Bence bu kazadan sonra aracın tavanının olduğu gibi kalması aracın şasesinin o kadar da teneke gibi olmadığını gösteriyor..

Hyundai araçlar için teneke yakıştırmasını hyundai sahiplerinin hep kendilerinden duydum dinledim hyundai iyi bir araba değil ve bana göre de teneke bende öyle düşünüyorum.. herkes istediğini düşünmekte ve yorumlamakta elbette özgür sizin ve benim gibi onun dışındakison yorum yapanlara farkındaysanız cevap bile vermedim gerek te yok zaten :) arabalarla ilgili sanayide büyük vaktini harcıyan biri olarak şunu söylüyebilirim kazalı birçok hyundai ve diğer marka araçların kazalı durumlarına da çok fazla tanık oldum ondan farkı olmayan birçok marka var bu sadece hyundai için denilen bi laf değil marka bile sayabilirim Peugeot-citroen-renault-fiat gibi ucuz etin yahnisi denilen bu olsa gerek tercih elinde para olanın elinde sonuçta isteyen istediğini alır benim için teneke araç statüsünde bu araçlar....:eek:key: hyundai yeni modellerinde güzel olumlu bir evrim geçirsede bu açıklaması bana yeterli gelmedi diğer arkadaşlarında söylediği gibi.... hyundai teneke lakabını accentler büyük panelvan minibüsler kamyonetler sayesinde aldı adı bu yüzden teneke ye çıktı....
 
Hyundai teneke mi değil mi tartışmaya gerek yok, nitekim VW' de teneke araçlar üretmiş zamanında (bkz 98 civarı VW Caddy) şu an piyasada satılan tüm araçlar teneke çünkü hemen hemen hepsi sacdan imal ediliyor yani tenekenin hammaddesinden...
Mühim olan kullandıkları sac kalınlığı, şasi konstrüksiyonu. Skoda Superb 4mm kalınlığında sacdan yapıyor kaportasını diye duymuştum, helal olsun, şahin 1.5 mm diye biliyorum... Neyse, bunu tartışmaya gerek yok şimdi, benim de Chevrolet ile tartıştığım konuya gelelim. Kendileri doğru düzgün bir cevap veremedi ama araştırmalarım şunları bulmamı sağladı. Şu anda birçok aracın havayastığının üstünde "SRS Airbag" veya "SRP Airbag" yazıyor (Seat-VW tam bilmiyorum ama Ford, Toyota, Renault ve Chevrolet'te var.) Bunların ne olduğunu ise alıntı ile açıklayayım;


SRP Airbag Nedir ?

SRP : System for Restraint and Protection

Yani "Sınırlama ve Koruma Sistemi". Airbag (Havayastığı) 'in bir diğer ismi. Bu "SRP" adı ilk nesil havayastıklarında kullanılmıştır. Daha sonra "SRP 2" adında ikinci nesil ortaya çıkmıştır. Bu 2 ismi arka arkaya kullanan firmalardan biri "Renault" dur. Bu iki nesil arasında çok büyük farklar yoktur. Sadece havayastıklarını kontrol eden sistemlerde ufak yapısal değişiklikler vardır. Çalışma prensipleri aynıdır.


SRS Airbag Nedir ?

SRS : Supplementary Restraint System

Yani "İlave Sınırlama Sistemi". Bu da havayastığının diğer isimlerinden biridir. Bu ismin kullanılmasının "asıl" sebebi, sürücülere "Havayastığı, emniyet kemerine ek olarak geliştirilmiş bir güvenlik donanımıdır" kelimesini sürekli olarak hatırlatmaktır. Çünkü hepimizin bildiği gibi (özellikle Türk zekası bu konuda ileri seviyededir) havayastığı olan araçlarda bazı "akıllı" kullanıcılar, sırf havayastığı uyarı ışığı sönsün, rahatsız etmesin diyerek, emniyet kemerini takmakta ancak emniyet kemeri kendi üzerinden değil, koltuk üzerinden geçmektedir (!) yani sürücü emniyet kemeri takılmış koltuğa oturmaktadır (!)


Unutulmaması gereken şudur :

Günümüz araçlarında şu koruma sistemleri mevcuttur :

1. Emniyet Kemeri

2. Emniyet kemeri gergi kontrol sistemi

3. Havayastığı

Bu 3 donanım "AYNI ANDA ÇALIŞMAK ve KORUMAK ÜZERE" tasarlanmıştır. Yani birini devre dışı bıraktığınızda "koruma" faktörü ortadan kalkar.


Emniyet kemeri gergi kontrol sistemi nedir ?

Bunun da adının "suyu" çıkarılmıştır. Ancak piyasada genel olarak kullanılan adı "piroteknik emniyet kemeri" dir. (pyrotechnic yazan üreticiler de mevcut - allah başımızdan eksik etmesin !)

Bu sistem, emniyet kemerinizi taktığınız yuvayı tutan bir hareketli halat, bu halatın ucunda bulunan piston ve pistonun içinde hareket edeceği bir tüpten oluşur. Tüp içinde gazla harekete geçen bir tertibat vardır. Bu tertibat, "havayastığı ile eş zamanlı" olarak, kaza anında direksiyona ya da konsola doğru yaklaşan yolcuyu, kemer sıklığını ayarlayarak koltuğa doğru çeker. Yani sizi koltuğa sıkı sıkı yapıştırır. Bu geri çekme, havayastığının işlevini ve koruma düzeyini biraz daha artırır.


Peki SRP ve SRS arasındaki fark nedir ?

Aslında fark SRP ve SRS arasında değil. SRS ismine geçiş, Havayastıkları ve Gergi kontrollü emniyet kemerlerinin kombine kullanılmaya başladığı döneme rastlar. Aynı zamanda SRS sistemi, "ikili açılma düzeyine / zamanına sahip" havayastıklarının kullanılmaya başladığı döneme rastlar.


Şimdi de size "teneke" Hyundai' lerin i10 - i20 - i30 modelleri için yapılmış EuroNcap testlerinin videolarını paylaşayım;

Hyundai i10

Hyundai i20

Hyundai i30


Ben bu arabaların cidden "teneke" damgası yemesi gerektiğini düşünmüyorum... Bu arada, ben veya bir yakınım Hyundai sahibi değil, yani firmayı savunmak gibi bir amacım yok.

Bu da benim airbagi neden açılmadı dediğim araç...

Chevrolet Captiva

 
Evet, Hyundai' nin açıklamasını okumadan paylaşmıştım yukarıdakileri ama ben Hyundai' nin açıklamalarında eksik olmakla birlikte doğruluk olduğunu düşünüyorum. Araç 24 m boyunca takla atmış deniyor ama araç 24 metre yuvarlanarak takla atmadığı için havada da hızı ile yol katediyor. Benim tahminim aracın 3 veya 4 takla attığı yönünde (bu araç 10 takla atarken hiç yöne değiştirmeyip 1250 kg olan ağırlığını sürekli tavana ve yanlara verdiyse epey sağlammış bırakın tenekeliği). SRS mi kullanıyorlar bilmiyorum ama ben hala takmadığı emniyet kemerinin o airbagleri açtırmadığını iddia ediyorum. Trafik kurallarına uymayan birisinin hayatını kaybedip de kullandığı aracın üreticisine dava açması veya karalamaya çalışması resmen dalga geçmekten ibarettir.

Bu şahıs

1. 10 havayastıklı aracı güvenli olduğu için alıyor (başlangıç fiyatı 38.400 TL, ucuz da değil),
2. 24 m takla attıracak kadar sürat yapıyor,
3. Emniyet kemerini takmıyor.

bu kişinin suçu yok, açılsa bile hayatını kurtarmasına % 20 katkı sağlayacak airbagler(airbagin yapısı gereği çok kısa süre açık kaldığı için) açılmadığı için Hyundai suçlu oluyor... Komik...
 
Geri
Üst Alt