Dostum değer süper helal olsun ben 1.9tdi ile max. 800km gördüm...
Kırsal motorin için bir örnek;
2007 clio 1.5 dci ile uzun yol seyahatim sırasında sol şeritten 140 civarı bir sürat ile ilerlerken birden motordan VJJIRRRRRRRR diye çok gürültülü mekanik bir ses; araç stop etti gösterge panelindeki tüm ışıklar yanmaya başladı. ben halaa sol şeritten devam ederken 4lüleri yaktım aracı boşa aldım (boşa alınca gelen gürültü bir nebze azaldı) kendi ataletiyle 500-600metre daha ilerleyip emniyet şeridinde durdum. kaputu açtım bişi anlaşılmıyor, hararet te normal buji ısıtıcısının arıza ışığı yanıyo bi sefer marşı veriyim dedim mekanik ses artı titreme; amladım ki hastayı kaybettik.
Çekiciyi aradım istanbul ankara arası yolda sakarya civarında böyle böyle oldu gelin beni en yakın servise çekin dedim. Aracı servise çektik usta size yarın masrafı söylerim dedi. Ok dedim. Ertesi gün servise gittim bana iki sayfa yazı verdi bu ne dedim usta değişeceklerin listesi dedi. Usta nooldu dedim, Motor piston kaynatmışsın dedi. Bende makinacıyım merak ettim bi görebilirmiyim dedim. Tabi dedi. indik baktık arabaya hakkaten piston kolu kopmuş krankıda eğmiş piston gömleği filan sıyırmış silindir boşlığuna kadar yemiş.
Usta napcaz dedim? sandık motor gelicek takıcaz o değişcek bu değişcek şununda değişmesi lazım...
E kaç lira? motor değişirse 12.000tl +kdv..
Tamir olmuyomu? olur: ozamanda 13.000tl +kdv..
araba 2007 model 195.000 de satsak 16-17 edicek zaten 13bin e tamir nedemek dedim fiyat bu dedi... E usta düz yolda araba pert oldu öylemi
usta da dedi evet öyle
NEDEN bu olur dedim?
ilk sorusu kaç binde dedi 197bin yok daha bitmemesi lazımdı motorun dedi.
İkinci soru ne yakıt koyuyosn dedi KIRSAL dedim. İşte o yüzden oldu dedi...
Tamam da niye ki usta? Kırsal motorindoğru düzgün rafine edilmiyo silindirlerde kurum bırakıyo zaten egzos gazından da anlarsın dedi... bu motorlara artık kırsal koymamak lazım eurodizel kullanmalıydın dedi.. Avrupadaki bahsettiğin kırsal dizeli mercedes kaç senedir kullanıyo bişiy olmuyo diyceksin ama hem eski arabaların motoru daha dayanıklı-daha toleranslı yapılıyodu hemde yakıt bizimki kadar pis değil... ayrıca dostum ben şahsen güneydoğulu biri olarak o tarafta kaçak mazotun nasıl geldiğini nasıl okadar ucuza alabildiğini (2.51 çok ucuz) ve kaçak mazotun normalden daha da kirli olduğunu biliyorum, sende biliyosundur...
Bana da renault servisi bunu söylemişti; bilginize...