orjinal egr contasının altına kör sacı takınca aradan sızdırmış,ayrıca sök-tak yaparken,ek yerlerindeki iki adet 55x3 o-ring conta da yırtılmış; bu tespitleri yaparken saat sabahın 2siydi,8de de kalkıp işe gittik,kayış koptu bi kere
iş çıkışında hemen sanayiye gittim; orjinal vag parçaları satan bir mağazada, bilgisayar çizimleri üzerinden o-ring contaların ölçülerini ve orjinali yıpranmış olan egr contamın yenisini aldım.. contayı 5liraya aldım,içi sac,dışı izolasyonlu.. ayrıca orjinal egr valfimiz 230liraymış.. sonra o-ringleri de 50şer kuruştan,rulmancıdan iki adet aldım
daha sonrasında conta kesimi yapan,gördüğümde şaşırdığım ama işinin eri olan bir veledin dükkanına gittim, orjinal contayla aynı yapıda ama içi kapalısını kesti,5 lira da ona bayıldım
anahtar da yapıyormuş,bizimkini sorduğumdan kartların uymadığını söyledi sustalıya..ayrı bir kumanda+ sustalı anahtar çözümü önerdi,vazgeçtim..
eve gelince soğuk motorda(babam sağolsun kullanmamış bugün) başladım işlemlere..eski bir diş fırçasını tinere bandırıp,söktüğüm egr valfimi bir güzel ,mekanizmaya(yayın olduğu-yuvarlak kapalı bölüm) sıvı kaçırmadan temizledim,valfin kapakçığını dışarıdan müdahale ederek kaldırıp onu da bir güzel pakladım
muhtemelen sonradan iptal ettirdiğim egr'm bir müddet çalışmış olmanın da etkisiyle tam kapanmayarak sızdırdı,ben de elektronik iptale güvenip açık contayla gezdim.. vesselam,sonra bir güzel kuruttuğum egryi yeni contaları da taktıktan sonra sağlam bir şekilde vidaladım.. şunu söylemem gerekir ki bir egr yi sökmek için bilimum parçaları sökmek-gevşetmek-yerinden oynatmak gerekiyor..sonra malum egsoz dönüşünü orjinal tip-kör contayla körleyip,onu da iyice sıktım..boğaz kelebeğini de araya kaynatıp onu da sildim biraz.. arıca kelek bloğuna bağlanan intercoolerdan dönüş hortumunun kilit kısmına bir tur izole bant sardım ki her elimi attığımda sallanıp,canımı sıkmasın
sıra geldi test sürüşüne
genelde araç babamdayken egr altından sızan yağ,benim bilimum devirli ve kompresyonlu sürüşümde kaçırmıyordu.. ben de ilk başlarda babam gibi; 2500e civarlarında topuk hemen ardından vites yükseltme(tork çarpıyor herhalde adamı,civicle kesinlikle yapmazdı) yani alt devirlerde yüksek torkla kullandım(tabi boğmadan),biraz da redline gittim,eve geldiğimde motoru kapatmadan hemen kontrol ettim sıcağı sıcağına..kaçak kalmamış artık.. test sürüşünde de
akıcı kullanan bir c200 komp.ile gittim bayağı,eminim ki torkum yüksek olmasa bir yavaşlayıp bir hızlanan trafikte arayı bayağı açardı.. gurur duydum yine PancarDizelimle
biraz uzattım ama 1.9tdilarda da aynı şekilde emme hattı; +1 kanal harici
1.4tdci lar benim güç seviyelerinde 210nm ancak çıkarıyor,bu ne PD imiş yahu
alttaki resimde 1.9un valfi var,bendekinin farkı elektronik motor yok
nasıl çalışıyordu ki?
yeni başlayanlar için
; ortadaki-içi kurumdan daralmış giriş emme manifolduna gidiş..alttaki yatay olan,eksozdan dönüş..üsteki de eksoz dönüşünün üstüne basan egr-eksoz gazı girişinin sökülüp,yan çevrilmiş şekli..kör conta bu ikisinin arasına gelecek; hava karardığı için video veya fotoğraf çekemedim,alıntıdan devam
http://homepage.mac.com/kippertie/Mark/egr2.jpg
(alıntıdır)