büyük oranda kullanımla alakalı aslında, otomatik diye sürekli D de kullanmak bir problemdir mesela, çok dur kalklı aşırı sıkışık trafiklerde aracı manuele alıp 1. vitesten çıkmamasını sağlama, ihtiyaç duyduğunda 2 ye atmak gerçekten ömrünü uzatır. sonuçta bu parçaların belirli bir ömrü var, atıyorum 1 milyon vites değişimi destekliyor, siz 5km yolda 250 kere 1-2-3 arasında geçiş yaptırırsanız araca ömrünü çabuk yersiniz, onun yerine manuelde tutup 20 kere vites değişimi yaptırırsanız ömrünü misal olarak 12.5 kat arttırmış olursunuz, ya da başka bir örnek, kırmızı ışıkta dururken (bu dediğim tam otomatikler için geçerli ama DSG'nin de farklı olacağını sanmıyorum) 20 saniyeden uzun duracaksa araç N'ye alarak hem şanzımana hem de motora binen anlamsız yükü ortadan kaldırabilirsiniz.
P'ye almadan önce daima N'ye alınıp el frene çekilip fren bırakılmalı, araç el frenini yükü üstüne bindikten sonra P'ye alınmalıdır, bu da park esnasında aracın 1-2 cm de olsa yerinden kaymasından kaynaklı şanzımanın kilit sistemine binen yükü ortadan kaldırır ve tekrar çalıştırırken P'den çıkardığınız esnada oluşan sarsıntıyı ve zor geçme problemini ortadan kaldırır.
bunlara dikkat etmezseniz tabii ki şanzımanın sorun çıkarması mümkün olabilir, ayrıca bir de chip tuning ve modifiye meselesi var, bu şanzımanların normalde bir tork dayanımı vardır, atıyorum leon tdi'da kullanılan malzeme 300 Tork dayanımlı ise (çok yüksek rakamlar beklemeyin, modifiye firmalar tarafından ön görülen bir durum değildir) siz aracı modifiye ederek 450 NM torka çıkarırsanız bu şanzıman çok büyük oranda aşırı stres altında çalışıp bir noktadan sonra dağılacaktır ve aracın fiyatının yarısı kadar da bir masraf çıkaracaktır.
tabi bunlar benim doğru bildiğim, otomatik aracımda uyguladığım ve hiç bir zararını görmediğim bilgiler, katılıp katılmamak sizlere kalmış