Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Yol Tutuş İyileştirme Modifikasyonları Hakkında Detaylı Bilgilendirme

Çok Sert bir süspansiyon yapısı kaliteli ve pürüssüz bir asfalt zeminde... Çok başarılı iş çıkartır.
Örenğin DTM araçları, STCC ve BTCC araçları neredeyse altları yere sürtecek kadar alçak ve amortisörleri sadece taşıyıcı vazifesi görecek kıvamda serttir. Alaçklığın asıl amacı denge merkezini olabildiğinde aşağı çekmek ve stabiliteyi arttırmaktır. Yüksek bir süspanisyon ilede aynı sertlik sağlabilir.

Kullanılan sertlik bile uzun ayarlar sonucunda doğru hassasiyeti sunmaktadır.. Sokakta o setup ile araba kullanmak imakansızdır.

http://4.bp.blogspot.com/-djMjb8QttHY/TdUCRwLJSTI/AAAAAAAAIAw/lJkYJWig5pI/s1600/406_2.jpg

Böyle bir setup'ın darbe emici özelliği minimumdur
Mevcut memleketimiz yollarında bütün yükü aracın şaselerine binecek, araç hırpalanacak,
İçerde koltuğunuzda hoplayıp duracak, bam ve güm seslerinden çalan müziği bile duyamayacak kıvama gelirsiniz. (çünkü bu araçlarda konfora ve sesizliğe yönelik amortisör takozları yoktur. Onların yerinde metal ayar apartaları vardır )
Fotoğraf çektirmek için en uygun setup budur ama :D

Çok yumuşak bir suspansiyon ise offroad araçlarında tercih edilir... Engebeli zeminde engelleri aşan aksların ve karoserin en az derecede hıpralanması düşünülmüştür, ayrıca kullanılan geniş profilli, lastiklerin esnekliği ve diş yapısıda tamamen bu işler için tasarlanmıştır.
http://www.sosyalhaber.com/source/i...ari/b/47557_otomobil_off-road-araclari_04.jpg
Çok yumuşak ve esnek bir suspanisyon ile günlük hayatta sürekli beşik gibi sallanacağımız gibi, viraj dönerken pasif emniyet sıfıra inecektir. Ayrıca offroad araçlarının denge merkezleri ilgili fazla sorunları olmaz çünkü hızlı manevra yapma gereği hisseden araçlar değildir.

Netice olarak...
Aslında araçlarımız üretildiği tesisilerde dünyanın genel yol yapısına en uygun şekilde çıkmaktadır.
Bu bir SUV olabilir, MPV olabilir hatta çin yapımı bir A sınıfı otomobilcik olabilir... Hepsi ama hepsi kendi özellikleri ve kullanılması planlanan amaç doğrultusunda çalışmalar ile geliştirilmiş süspansiyon ve yürüyen aksam parçalarına sahiptirler.

Uygunluk kavramı neye göre uygunluk kavramıdır? Satın aldğınız aracın fabrika tarafından biçilen vazifesine göre uygunluktur.
Şahin ile Kartal'ın bile arka süspanisyon sistemleri farklıdır, çünkü biri yük taşmak amaçlı üretilmiştir.
Bizim süspanisyon sistemi modifiyemizdeki amaç ve istenen sistem önemlidir.
Fotoğraf çektirmek için de bir otomobil çok alçaltılabilir. Otobanda daha hılzı gitmesi ve altından geçen havanın azalması içinde bir otomobil çok alçaltılabilir.
Alçaltmak kavramı hep aynıdır ama amortisörün işleyişi herzaman her amaca göre farklıdır.

Eğer aracınızı günlük ve sakin kullanıyorsanız ve eşinizle dostunuzla arkadaşlarınızla çok dolaşıyorsanız...Hatta fotoğraf çektirmek vs gibi gayeleriniz yoksa gereksiz yere süspanisyon ve yürüyen setup larını bozup keyfinizi kaçırmayın.

Ama eğer ben arabayı deli gibi kanırtırım diyorsanız, sabahtan akşama kadar rolling yaparım cart curt şerit değiştiririm, Hastasıyım illegal hareketlerin...
Süspanisyon sisteminizin beğenmediğiniz ve sizin tepkilerine istediğiniz gibi tepki vermeyen ve veremeyen her yerini geliştirebilirsiniz. Ama bunu yaparkende gidip gereksiz yerlere gereksiz şeyler takarak değil. Araştırarak, Öğrenerek yapabilirsiniz. Yoksa Orijinal amoretisörünüze 60mm alçaltan yayı takıp girdiğiniz ilk yol seviyesinden alçakta duran logar kapağında süspanisiyonunuzu patlatır, hatta aracınızın bazı yürüyen aksam parçalarına zarar verisiniz.

Herşeyin olduğu gibi bu işinde ciddi bir usturubu, ciddi bir düşünme safhası olamlıdır. En pahalı modifiye yol tutuş için harcanan modifiyedir. Bugün ucuz bir binek otomobil parasına satılan süspansiyon sistemleri oldğunu unutmayınız. Yayları kesip oem amortisörlerin üzerinde iyi bir yol tutuş ve frenaj bekliyorsanız... Bunun olması sihirli lambayı bulup içinden cin çıkarmanız kadar zor olacaktır.

-EN BAŞTA İYİ LASTİKLER
-Sağlıklı işleyen bir fren tertibatı
-Sağlam ve iyi amortisörler
-Sağlıklı ve düzgün ayarlı bir yürüyen aksam (rot-balans)
-İhtiyaç varsa kule gergileri kullanımı
-Viraj demirlerinin daha kalınları ile değişmesi yoksa eklenmesi
-Buçlar ve takozlar

Yürüyen aksamda bu kadar ehemiyetli konu varken, yıllardır helezon yani yay mevzusuna takılmamız aslında çok yanlış...
Ama millet olarak gösterişi çok severiz. 65Hp arabaya 215 taban lastik ile 17" jant takıp yakıtından şikayet etmemiz en önemli özelliğimizdir.

Aslında konu çok geniş, Alçaklığın otomobilin denge merkezine olan etkisi vs gibi... Spor otomobillerin basık ve geniş görünen yapılarının sebebide budur. Yazılır yavaş yavaş... Ama bunlar iyi bilinmeli. Uygulanır yada uygulanmaz, insanın imkanı olur yada olmaz. Ki bu işleri kısıtlı yada hazırlanmış bütçeler ile yapıyorsanız doğru şeyleri almanız daha önemli, boşa harcanacak bir para yoktur çünkü. Paketini açtığınız ürün eğer işinize yaramıyorsa çoktan değerini kaybetmiş olacaktır.
 
Şafak da konu hakkında gayet bilgili ve tecrübelidir.
Zaten araştırmalarımız da genelde birlikte veya birbirimizden haberli yürür.
Konuyu çok güzel örneklerle pekiştirmiş.
Onun mesajı da atlanmamalı, okunmalıdır :)

Şafak teşekkür ediyorum paylaşım için.
 
Bi güncel diyelim okumayan kalmasın :)
ukku'nun blog sayfası'nda derleme halinde var,
Çok yakında teknik köşemin olduğu online dergiyi de duyuracağım :)
 
çok doğru.bende viraj işine kafa yoruyorum yaylar bazı yollarda pek etki yapmıyor.bütçe meselesi.aracımda sadece yay var.bundan sonra coilover almayı düşünüyorum ,alcak araba her zaman iyi yol tutmaz o da bi gerçek.alcaltmak için değil zaten.
bir de sadece yaylı araclarda sway barların değiştirilmesi ne derecede iyi yol tutus sağlar amaç nedir? hr ın sway barları var aracım için.2010 a3.
 
Sway barlar (anti roll bar diye de geçer) yaylardan nispeten bağımsız yol tutuş elemanlarıdır. Değiştirmek için amortisörlerin ya da yayların değişmiş olması şart değildir.
Sadece ön sway bar değiştirip arkayı değiştirmezseniz, önden kayma eğilimi artar. (understeer)
Keza sadece arka değişir ve ön değişmez ise, arka kayma eğilimi artar. (oversteer)
İkisini birden h&r ya da başka markanın kitiyle değiştirip, lastikleriniz iyi durumda olmazsa, wrc gibi 4 tekerlek kaymaya hazır olun :)
Yaptığınız herşey 4 4lük olmalı. Ya da tamamen standart olmalı. Arası olmuyor yani :)

Daha önce söyledim, yine ekleyeyim, gördüğüm kadarıyla yaşın 18 ve şimdiye kadar ortalama bir Türk genci gibi yetiştiysen, viraj dönmek ile ilgili yeterli pratiğin olmaması normal. Arabanı kurcalamadan önce kendini yetiştir, önce kendi limitine ulaş, arabayı yetersiz bulmaya başladığın zaman onu iyileştirmeye git derim.
 
Ellerinize sağlık abi :)
Almanlar Türklere demişki'' Sıcak asvaltı atmayı bizden öğrendinizde yama yapmayı kimden öğrendiniz '' demiş meselesi :)
 
  • Beğen
Reaksiyonlar: ukku
Sway barlar (anti roll bar diye de geçer) yaylardan nispeten bağımsız yol tutuş elemanlarıdır. Değiştirmek için amortisörlerin ya da yayların değişmiş olması şart değildir.
Sadece ön sway bar değiştirip arkayı değiştirmezseniz, önden kayma eğilimi artar. (understeer)
Keza sadece arka değişir ve ön değişmez ise, arka kayma eğilimi artar. (oversteer)
İkisini birden h&r ya da başka markanın kitiyle değiştirip, lastikleriniz iyi durumda olmazsa, wrc gibi 4 tekerlek kaymaya hazır olun :)
Yaptığınız herşey 4 4lük olmalı. Ya da tamamen standart olmalı. Arası olmuyor yani :)

Daha önce söyledim, yine ekleyeyim, gördüğüm kadarıyla yaşın 18 ve şimdiye kadar ortalama bir Türk genci gibi yetiştiysen, viraj dönmek ile ilgili yeterli pratiğin olmaması normal. Arabanı kurcalamadan önce kendini yetiştir, önce kendi limitine ulaş, arabayı yetersiz bulmaya başladığın zaman onu iyileştirmeye git derim.
yasım 21 o konuda sıkıntım yok limitler hakkında ,15 yasında fiesta alınca viraj işini güzel çözdüm araba ne kadar dönebiliyorsa dönerim gercek anlamda.bu 2.aracım.kısa ve keskin virajlarda fiestayı arar oldum,özellikle direksiyonunu.sert filan ama tam ayarında.direkt aracı hissettirirdi.
ben biraz ortalama yetişmedim,bindiğim aracın limitlerini gercekten zorlarım yolun uygunluğu dahilinde,fiestayla oyuncak gibi oynardım,viraja girdiğinde lastik sesi gelmesi lazım :) ,fiesta cok güzeldi sınıfına göre,understeer durumu azdı.su ara yaylardan yana sıkıntım var orjinal jantlarla dahi sürtme yasıyorum hızlı girdiğimde.4 tekerden kayarsam cok kötü,bence en zor durum.eskişehirde yasadıgımda zaten bi cadde var ve virajlı,otomatik fiestayla bi yere kadar gidiyorsun fakat virajda o adamı yetişip gecmek eğlenceli,ankarada okuyorum pek öyle şeyler yok acıkcası yollar düzlük.sıkıntım yol tutus modifiyesi hakkında bilgim var fakat tecrübe etmedim.neye ne tepki verir o yüzden tam kestiremem doğal olarak.sadece aracıma yay taktım.en fazla yararı sert direksiyon hareketlerinde var,onun dısında virajlara girme hızında pek bi değişme yok.önceden yatardı simdi yatmıyor fark o ,yine kayacaksa kafadan kayıyor.sway barla neden 4 teker birden kayıyor,sonucta lastiklerim cok kötü olmasada sıcakta yağlı asfalta gelirsem aynı etkiyi yapacaktır?sadece yaylı bir araç kafadan kayıyorsa ön arka sway lı bir arac 4 tekerden kayacak diye kesin bi kural varmıdır varsa neden?bir de yay pek etki etmiyor,iş amortisörlerde bitiyor sanırım.coilover da hissedilir bir fark oluyor heralde yaya göre.
 
Mesajını anlamakta epey güçlük çektim ama özetle şunu söyleyebilirim sertleşen süspansiyonda (ve tabiki sertleşen sway barlar ile) lastiklere daha çok yük biner. Bu sebeple sertleşen süspansiyonla birlikte lastikler iyi olmazsa kaymalar artar.
Araba ne dönerse dönebilirim kanısının tamamen yanlış olduğuna emin olabilirsin. Maksat sidik yarışı değil. Öğreneceğimi öğrendim gözüyle bakarsan kendini geliştiremezsin. Bugün Petter Solberg bile kendi derecelerini iyileştiriyorken, bu konuda bilgiliyim ya da deneyimliyim demek arabanın limitini biliyorum demekten iyidir :)
 
Geri
Üst Alt