Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Aracı yormak yıpratmak

Batuhan furkan

Kayıtlı Üye
Merhabalar, aracı biraz hırpalayarak kullanıyorum hırpalamakta kastım çukurlara düşüyorum bulunduğum yerden kaynaklı aslında gaza fazladan basıyorum genellikle performanslı kullanıyorum birde Manuel’e alıp 1. Viteste biraz tutabiliyorum arabayı egzoz için bu yaptıklarımın şuan veya da ileri zamanlarda bana nasıl bir eksi dönüşü olabilir ona göre kendimi dizginlemem lazım ve arabamdan trim vs vs sesleri mevcut normal midir acaba cevaplarsanız çok sevinirim

İlk olarak trim sesleri cok daha artacak. Ardindan alt takimdan gelen sesler birse iki olacak ve gunden gune artacak. Mudahale etmedikce her bozulan parca digerini bozacak. İlk olarak Amortisörler gidecek ve sonra yaylar kendini salacak. Tekerler balans tutmaz olacak ne yaparsan yap titreyecek. Bu durum disklere varana kadar zarar verecek hele birde aracin altini vurma durumu varsa ozaman masraflar gitgide artacak. Kapilardan bagajdan sesler gelmeye baslayacak :) tablalarin yamulmasini vs saymiyorum genel alt takim kategorisine sokuyorum..

1. Viteste uzun sure kullanim aracin motorunu cok yorar. 5. Vites ayni devir ile 1. Vites ayni devir motoru ayni oranda yormaz. Ornegin 5. Vites 4000 devirde giderken motor cok yorulmaz ama 1. Vites 4000 devirde motor asiri yorulur. Onden motora giren ruzgardan tutun bircok etmen motorun cabuk bitmesine neden olabilir. Bulundugum yerde sarhos bir abi var kafayi cekip 1. 2. Vites arabayi yaklasik 100 km kullanmis sonuc motor bir yerden patlayip butun yagi atmis ve piston kolu alt bloktan cikmisti. Ve motor saglamligiyla bilinen toyota motoru :D gozlerimle gormesem inanmazdim. Ordan hesap edebilirsiniz.

Bunun disinda aracta turbo varsa ust devirlerde surekli kullanim turbonun icine eder birakir. Motor yaginin omrunu cabuk tuketir vs vs. Uzayip gider liste. Sanziman masraflarini da eklemiyorum illa orada da etkisi olacaktir.

Aracini seviyorsan bu eziyeti ona yapma ustam. Sen ona nasil davranirsan oda sana o sekilde donut verir unutma.

Merhabalar, aracı biraz hırpalayarak kullanıyorum hırpalamakta kastım çukurlara düşüyorum bulunduğum yerden kaynaklı aslında gaza fazladan basıyorum genellikle performanslı kullanıyorum birde Manuel’e alıp 1. Viteste biraz tutabiliyorum arabayı egzoz için bu yaptıklarımın şuan veya da ileri zamanlarda bana nasıl bir eksi dönüşü olabilir ona göre kendimi dizginlemem lazım ve arabamdan trim vs vs sesleri mevcut normal midir acaba cevaplarsanız çok sevinirim

şahsi fikrim bi an önce kendinizi dizginleyin sizin tabiriniz ile çünkü alt takım yakında bu çukurlara vs dayanamayacak bununla beraber lastiklerde balonlaşma muhtemel jant yamulması ya da kırılması da gerçekleşebilir dsg şanzuman fazla zorlamaya ısınmaya gelemeyerek yakında dsg beyin arızası olabilir. sonuçta içinde sanzuman yağı olan ve siz 1. viteste zorladıkca yağın ısınması ile mukavemeti azalacak ilerleyen aylarda geçişte zorlamalar olacaktır. aracta hararet artısı da zamanla gözükebilecek olan bir durum. gine de siz bilirsiniz.

Arkadaşlar zaten herşeyi yazmış.
Bence şimdilik trim sesleriyle ucuz kurtuluyorsunuz.
Artı ben bunu hep söylerim bizim araçlar performans aracı değiller. Tabi arada sırada kullanılır ama bunu surekli yapmak çok büyük sıkıntılara yol acabilir.
Bence daha sakin kullanmaya özen gösterin.

Kesinlikle çok haklısınız artık bu şekilde davranmayacağım ve kendimi dizginleyeceğim peki bugüne kadar bilinçsiz kullanmamın araca bir zararı olduysa bunu düzeltebilir miyim geri dönüşü olur mu trim seslerinin gibi vs vs mesela

Ustadim sorun sadece trim sesleriyse sesin nereden geldigini bulup ona gore mudahale etmek lazim. Kucucuk bir sallantida sebep olabilir, yerinden cikmis bir kablo sabitleme pimide sebep olabilir, gevsemis bir civatada (kolay kolay gevsemez ama) sebep olabilir. Sesin kaynagini bulunca araya gorunmeyecek sekilde bez bant vs tarzi birseyler sokusturarak sesler kesilebilir. Yani dedigim gibi sesin kaynagini bulmak lazim.

yukaridakileri hakikaten korkutma amacli yazmadim. Bizzat 4 yil senin soyledigin tarzda kullanilan (belkide daha fazla dag bayir demeden yardirilan) cordoba gecti elime. Aks kafasindan zrotlara, tabla burclarindan fren disklerine, lastiklerden kartere, amortisor ve yaylara kadar ellemedigim nokta kalmadi. Ustalarin isbilmezligi ve çektiğin sıkıntı streste cabasi. Toparlamak icin 4500 tl harcadim halende ufak eksikleri vardi :D Ama hakikaten seatlarin kalitesini orada bir kere daha gormus oldum. Nasil kullanildigini bildigim icin ayni sartlarda baska arac olsa altindan kalkilamayabilirdi. Yani bu zamana kadar birsey olmamissa daha dikkatli kullanip alttakimdan vs ses geldiginden aninda mudahale edersen bir sorun olacagini zannetmiyorum.

Agresif kullanım ve çukurlara dikkat etmemek kısa sürede yakıt artışı, trim sesi ve ön arka takım yıpranması olarak sana döner.
Uzun vadede (5 yıl ve üzerinde) ise motorda yağ yakma, turbo arızalar ve şanzıman problemleri olarak dönebilir.

Kısa ve net özetlemek gerekirse; aracına nasıl bakarsan o da seni ona göre taşır.

Kesinlikle çok haklısınız artık bu şekilde davranmayacağım ve kendimi dizginleyeceğim peki bugüne kadar bilinçsiz kullanmamın araca bir zararı olduysa bunu düzeltebilir miyim geri dönüşü olur mu trim seslerinin gibi vs vs mesela

alt takımları dsg sanzumanı kontrol ettirerek işe başla bence yağ değişiminde de motor iç temizleyici koy ki yıpranan ya da kopan çapak varsa araçtan cıksın trımler ıcınse kulagını kullan dostum sesın nerden geldıgını tayın et sonrasında silikon sprey ya da parca tırnak kontrolu yap

Çok teşekkür ederim herşey için bakıma götürdüğüm de koşa sürede hepsine baktırayım dediğiniz gibi çok sağolun tekrardan

Trim sesleri için işlem yaptırırsanız işini bilen birine yaptırın. Trimler sökülürken genelde fabrikada takıldığı gibi geri takılamazlar. Bir sesi keseceğim diye 3 ses çıkarabilirsiniz başınıza. İlk sökülme ise ve parça metal tırnaklıysa çok sorun olmaz ama plastik tırnaklı ise tırnakları da değiştirin. Parça daha önce zaten söküldüyse her türlü değiştirmenizde fayda var.

Geri
Üst Alt