Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Susturucu & Headers

cüneyt_cup

Kayıtlı Üye
Katılım
26 Ağu 2009
Mesajlar
778
Susturucu & Headers (Egzoz Manifoldu)

MOTORUN YANMA ODASINDA PATLAYAN YAKIT VE hava karışımı, dışarıya egzoz gazı olarak çıkar. Bu çıkış ne kadar rahat gerçekleşirse, motor o kadar performanslı çalışır. Bu arada egzoz sesi de biraz artar. Otomobil üreticileri egzoz sistemin!, hem ses izolasyonu hem de performansı bir arada sunabilmek amacıyla geliştirirler.
Performans sağlayan egzoz sistemlerindeyse çıkışlar daha da rahatlatılarak egzoz gazının dışarıya çok daha kolay atılması sağlanır. Egzoz sisteminin tüm parçaları, çeşitli firmalar tarafından üretiliyor. Bu parçaların basında gelen son susturucu ve egzoz manifoldu (headers), otomobilin performansını en çok etkileyen parçalar.
Headers, yanma odasında oluşan gazın dışarıya daha rahat ve düzenli çıkabilmesini sağlar. Her silindirden ayrı ayrı çıkan atık gazlar, headers sayesinde bir düzene girer ve bunların oluşturduğu negatif basınç gücün daha da artabilmesini sağlar.
Headers takıldığı takdirde, otomobilin orijinal egzoz sisteminin de komple değiştirilmesi gerekir. Bu şekilde otomobilin motor yapışı ve hacmine göre yüzde 5 ile 10 arasında güç artışı sağlanabilir. Egzoz sisteminde çok fazla değişiklik yapmak istemeyenlerse, sadece son susturucu veya bununla birlikte orta susturucuyu değiştirmekle de yetinebilirler. Ancak bu durumda fazla bir güç artışı sağlamayabilir.
Genellikle paslanmaz çelikten üretilen egzoz sisteminin orijinalinden daha hafif olması da performans severler için bir avantaj sayılabilir.
alıntı...
 
Bu tarz paylaşımlar iyidir arkadaşlar teşekkürler Cüneyt
 
bi notta benden yukardakine. teorik olarak paslanmaz hafiflik ve dayanım olarak çok iyi olmakla birlikte ısıya karşı dayanımı, ısı karşısında genleşmesi diğer malzemelerden çok daha fazla olduğu içintercih edilmesi bence yanllıştır. İnce olması, yapılacak rastgele kaynaklarda delinme ihtimalini de arttırır. Paslanmaz metal birleştirilmesi birleştirici gaz ve koruyucu gazlarla beraber argon kaynağı ileyapılması gereklidir. Aksi halde yapılan kaynak malzemeye zarar verebilecek yapıya gelir ve buda gaz akışına engel teşkil eder. Ayrıca işlem bitiminde paslanmaz için asit peloksla temizlik gerekir, şayet bu temizlik yapılmazsa kalan yanık gazla paslanmazın yanan kısımlarından kaynağın ve malzemenin zayıflamasına hatta zamanla çatlamasına da yol açabilir.
 
Geri
Üst Alt