Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Fetih 1453 Hakkında Her Şey

Ali

Kayıtlı Üye
Katılım
2 Ocak 2011
Mesajlar
1,659
Yaş
38
Arkadaşlar Fetih 1453 birçok Türk insanı gibi benim de merakla beklediğim bir yapım. Epeydir bu filmi takip ediyorum. Daha öncede bu filmle ilgili birkaç konu açmıştım forumda.

Her geçen gün medyada bu filmle ilgili çeşitli haberler yayımlanmakta. İstedim ki bunların hepsi forumda bir başlıkta toplansın, filmle ilgili yeni haberler buraya eklensin ve film gösterime girdikten sonra, izleyen SCW üyeleri yorumlarını bu başlıkta bizimle paylaşsın.

Peygamber Efendimiz (SAV) buyurdu ki;

"Konstantiniyye elbet bir gün feth olunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan.O'nun askeri ne güzel askerdir."


GÖSTERİM TARİHİ
17 Şubat 2012

AFİŞ





Fetih 1453 - (OFFICIAL TRAILER HD)



Resmi Site

Fetih 1453

Resmi Facebook Sayfası

1453 Fetih | Facebook


KÜNYE

Yapım Şirketi:
Aksoy Film

Yönetmen:
Faruk Aksoy

Yapımcılar:
Faruk Aksoy, Servet Aksoy, Ayşe Germen

Ortak yapımcı:
Hamit Keleş

Senaryo:
Atilla Engin

Co-Senarist:
İrfan Saruhan

Görüntü Yönetmeni:
Mirsad Heroviç

Müzik:
Benjamin Wallfisch

Yapım Yönetmeni:
Faruk Metin

Sanat Yönetmeni:
Servet Aksoy

Kostüm Tasarım:
Canan Göknil

Kurgu:
Erkan Özekan

Miksaj:
Srdjan Kurpjel

Visual Effects Supervisor:
Serkan Zelzele

Danışmanlar:
Prof.Dr. Feridun Emecan, Doç.Dr. Hülya Tezcan, Prof.Dr. Gülgün Köroğlu, Arşt.Yazar Adem Saraç

Yapım Tarihi:
Eylül 2009 – Ocak 2012

Gösterim Tarihi:
Şubat 2012

Süre:
160 Dakika

Gösterileceği Ülkeler:
Türkiye, Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa, İngiltere, İsviçre, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ortadoğu Ülkeleri, Endonezya,Malezya,Rusya…

ÖYKÜ

“FETİH 1453”

Sultan Mehmet, Babası 2. Murat’ın ölüm haberini Saruhan Sancağı’ndayken aldı. Bu durum O’nu hem büyük bir keder içerisinde bırakmış, hem de tahtına tekrar oturmasının yolunu açmış olacaktı.

Sultan Mehmet ilk tahtta çıktığında henüz 12 yaşındaydı. Uçbeyleri ile vezirleri arasındaki siyasi husumetten bunalan 2. Murat, çok sevdiği oğlu Alaaddin’in ölmesinin kendisinde yarattığı derin üzüntü sebebiyle tahttan feragat ederek Mehmet’i devletin başına geçirdi.Yeniçeri ve devlet üzerinde çok etkili biri olan Başvezir Halil Paşa, bu durumdan hiç memnun değildi. Özellikle, Sultan Mehmet’in İstanbul’un mutlak suretle alınması gerektiğini söylemesinden büyük rahatsızlık duyuyordu. Mehmet’in toyluğunu fırsat bilen Haçlıların Osmanlı topraklarını işgale başlaması ihtimali üzerine Sultan Murat’ın tahta dönmesini sağladı. Mehmet de tahttan uzaklaştırılarak Saruhan Sancağına gönderildi.

Şimdi yeniden ve daha güçlü bir şekilde tahtına dönmüştü. Yine öncelikli hedefi İstanbul’un fethedilmesiydi. O peygamber Efendimiz’in ( s.a.v) sözünden ilham alıyordu;
“Konstantiniyye elbet bir gün feth olunacaktır. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, O’nun askeri ne güzel askerdir!”

Bu hedefe onu götürecek her şeyi bir bir hesaplamıştı. Öncelikle gerekli hazırlıkları yapana kadar, tüm komşu ülkelerle barış içerisinde yaşamalıydı. Papalık dahil, Macarlara, Sırplara, Lehlere, Ceneviz ve Venediklilere elçiler göndererek barış içerisinde yaşama isteği içerisinde bulunduğunu bildirdi. Gelibolu tersanesini restore ettirerek, senede 100 kadırga yapılabilir hale getirdi.

Bu sırada D. Roma İmparatoru Konstantin, genç yaşından dolayı toy ve basiretsiz olduğunu düşündüğü Sultan Mehmet’e karşı, elinde tutsak olan Şehzade Orhan’ı kullanmaya çalışarak, ağır tahsisatlar talebinde bulunmaktaydı. Bütün amacı, Sultan Mehmet’in tavizler vererek iyice itibarsızlaşmasını sağlamaktı.Üstelik Sultan Mehmet bu tavizleri de veriyor, Konstantin’in bütün isteklerini kabul ediyordu. Ancak bu durum bile, sadece Sultan Mehmet’in stratejisinden ibaretti.

Karamanoğulları’nın bir isyan çıkarmaya başladığının haberi alınır alınmaz, Osmanlı Ordusu, Akşehir’e doğru yola koyuldu. Karamanoğlu İbrahim hiç beklemediği kadar kalabalık bir ordu gördü karşısında. Barış talebinde bulunmak zorunda kaldı. Ordusunun yara almaması için Sultan Mehmet barış talebini kabul etti. Sefer dönüşünde, savaşmadıkları halde bahşiş isteyen bir kısım yeniçeri Sultan’ın otağının önünü kesince; Sultan Mehmet hem cülusları dağıttı, hem de firar eden askerleri bahane ederek, Başvezir Halil Paşa’nın adamı olan Yeniçeri Ağası Kurtçu Doğan’ı dayak cezasına çarptırarak sürgüne yolladı. Bu hadiseyle ordusunun üzerindeki hakimiyetini tamamen sağlamış oldu.

Edirne’ye döndükten sonra İmparator Konstantin’e bir elçi göndererek, Orhan için ödediği tahsisatı artık yollamayacağını bildirdi. Ardından, Anadolu Hisarının karşısında Boğazkesen ( Rumeli ) Hisarının yapımına başladı. Bu fiili olarak D. Roma İmparatorluğuna savaş açmak demekti.

Bu durum Avrupa devletlerince de fark edilmişti. Ancak Fransız ve İngilizlerin birbiriyle savaşıyor olması, Alman Kralının da taht kavgalarıyla uğraşması gibi gerekçeler yüzünden D.Roma İmparatorluğu’na yardım etmek neredeyse imkansızdı. Papanın bir takım girişimleri de sonuçsuz kalmıştı.

Tarih 2 Nisan 1453’ü gösterdiğinde, surlarının üzerindeki Rum askerleri, karşılarında, Sultan Mehmet ve binlerce Türk askerini buldular…

YAPIM NOTLARI

Filmde 20 terzi görev yaptı ve toplam 44000 mt kumaş kullanarak kostümler ve aksesuar malzemeleri hazırladı.

2500 M2 kapasiteli stüdyo içinde digital çekim platformu hazırlandı ve Hollywood standartlarında iç mekan çekimleri için 40 kişilik tasarım ve animasyon ekibi Bizans ve Edirne saraylarını aslına uygun olarak 3 boyutlu hazırladı ve 200 Adet Özel Spacelight ışık sistemi kullanıldı.

25 Dönüm arazi üzerindeki kısmi tarihi dokular da kullanılarak 14600 M2 dekor inşa edildi. Özellikle Fatihin döktürdüğü büyük topun ( Şahi Top) üretildiği Kırklareli Demirciköydeki tophane, aslına uygun olarak yapıldı. 14 Ton eriyik kapasiteli 3 Dev pota bu tophanenin içinde yeralmıştır.

Rumeli Hisarı inşaatının çekimleri için 5000 M2 alanda Rumeli Hisarının bir bölümü yapıldı.

Dönemin Cenova limanının canlandırılması için Bluebox yöntemi kullanıldı ve 2500 M2 gerçek zeminli Mavi havuz inşaa edildi.

Alibeykoy Baraj havzasında 100 000 M2 arazi üzerinde, Istanbul surları, Savas Meydanı, Bataryalar ve Topların bulundugu mevkiler, Padisah Otağ alanı, Asker Çadırları, Asker istikham ve yemek alanları, Vatikan sarayı, Medine şehir Sokakları, Bizans şehir sokakları ve Istanbul’un alınmasında önemli rol oynayan yeraltı tünelleri inşaa edildi.

Savaş alanı için 15 top bataryası 5 Adet 20 mt boyunda Gerçek ve işlevsel savaş kulesi (kingdoom of heaven filminde 2 Adet gercek vardı) 5 adet 15 metre boyunda büyük mancınık 10.000 nin üzerinde çeşitli savaş malzemesi ve aksesuarı imal edildi.

Kuşatma sahneleri için gerçek boyutta surlar, mancınıklar, savaş kuleleri ve üç tane gerçek boyutlu gemi hazırlandı.

Çekimlerde 40 manda, 40 deve ve 50 at arabası kullanıldı.

İstanbul'un fethinde önem taşıyan Şahi topu, gerçeğine yakın hazırlandı. Şu anda İngiltere'de bulunan Şahi toplarının en büyüğünün yarıçapı 180 santimetre iken; filmdeki topun yarıçapı 140 santimetre.

Aksiyon sahnelerinde; 'Truva', 'Kingdom of Heaven' gibi filmlerin aksiyon sahnelerinde rol alan stunt ekipleri hazır bulundu.

Hollywood standartlarındaki etkileyici prodüksiyonuyla bugüne kadar Türkiye’de gerçekleştirilen en iddialı yapım olan Fetih 1453, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethini en gerçek haliyle gözler önüne serecek. Film altyapısından senaryosuna, kullandığı teknolojiden dekor ve kostümlerine kadar birçok ilke imza atıyor. Sadece sanal gerçeklik teknolojisine 2 milyon dolar bütçe ayıran film, Türkiye’de yapılan en görkemli film olacak.

RESİMLER























 
Filmin Resmi Facebook Sayfasında daha birçok dilde fragman mevcut

Bu İngilizce altyazılı olanı..

 
Çok güzel bir tanıtım yapmışsınız, elinize sağlık. Ben de merakla bekliyorum..
 
Fetih 1453'e Yunanistan'dan öfke!
Kaynak : Haber7.com 12 Ocak 2012


Türk Sineması'nın en pahalı ve en görkemli filmi olduğu belirtilen "Fetih 1453"ün fragmanı Yunanistan'da tepkiyle karşılandı.

"Fetih 1453"ün Yunanistan'da büyük gürültü koparmasına kesin gözüyle bakılırken, haberler için "Türkler'in Fetih propagandası, 17 milyon dolar!" başlığı kullanıldı. Yunanlar, filmi en az "50 milyon kişinin izleyeceği" tahmininde bulundu.

Yunanistan'da "Fetih 1453"e ilişkin ilk haber ve filmin fargmanı dün akşam internet sitelerine düşerken, sadece birkaç saat içerisinde yüzlerce internet sitesinde yayınlanarak binlerce okur yorumu aldı. "Fetih 1453" filminin son yıllarda sakin bir dönemden geçen Türk-Yunan ilişkilerine yansımasının nasıl olacağı merak ediliyor. Filmin fragmanı bile Yunan internet kullanıcılarını öfkelendirdi. İnternet siteleri ile sosyal medyada şimdiden yüzlerce tepki ve eleştiri mesajı bırakılırken, objektif mesajlar ile özeleştiri içerlikli yorumlar da dikkat çekti.

Türk sinemasının en pahalı ve en görkemli filmi olacağı belirtilen "Fetih 1453"ün fragmanı, Yunan basın-yayın organlarında yer almaya başladı. "Fetih 1453"ün 17 Şubat'ta vizyona gireceği hatırlatılan haberlerde, fragmanının yayınlanmaya başlandığı belirtildi. Faruk Aksoy'un yönettiği filmin ABD ve İngiltere başta olmak üzere çok sayıda ülkede izleneceği ifade edilirken, Türk sinema tarihinin en büyük bütçeli filmi olduğuna dikkat çekildi.

"Fetih 1453"ün İstanbul'un Fethi'ni konu aldığı ifade edilirken, savaş ve aşk sahnelerinin izleyiciyi etkilemesinin beklendiği vurgulandı. Filmde Sultan'ın hayatı ile 29 Mayıs 1453'te İstanbul'un düşmesinin anlatıldığı hatırlatılan haberlerde, savaş konusunun dışında surlara çıkan Ulubatlı Hasan'ın aşk hikayesinin de işlendiği belirtildi.

"TÜRKLER DÜNYANIN HAKİMİ Mİ?"
"Türk işgalciler, filmde kendilerini dünyanın hakimi olarak lanse ediyorlar" yorumu yapılan haberlerde, "Yönetmen Aksoy'un Yunanların (Rumlar) toplu katliamı ve yağmalamalar gibi tarihin önemli yönlerini ise göstermekte başarısız olduğu" iddialarına yer verildi. Haberlerde, "filmde Yunan askerlerinin Osmanlı süper gücü karşısında başını eğmiş olarak gösterildiğine" ilişkin bilgiler geldiğine dikkat çekildi.

"Fetih 1453"ün çekimi için Türklerin 17 milyon dolar harcadığı ve 3 yılda tamamlandığı belirtilen haberlerde, fragmanın yapımının 1,5 ayda tamamlandığı ve 600 bin dolara mal olduğu aktarıldı. Türkiye'de fragmanı 24 saatte 1 milyon 670 bin kişinin izlendiği bildirildi.

ÖFKE VE ÖZELEŞTİRİ DOLU "FETİH" YORUMLARI
Yunan internet sitelerinde yayınlanan "Fetih 1453" fragmanına ilişkin okurların çoğunun eleştirel, duygusal ve öfke dolu mesajlar bırakması dikkat çekerken, objektif görüş belirten ve özeleştiri yapanlara da rastlanıyor.
 
Fetih 1453’ün afişi hazır!
Kaynak : Milliyet 12 Ocak 2012


Re Prodüksiyon tarafından hazırlanan 50 ayrı afiş alternatifi arasından yönetmen Faruk Aksoy’un seçtiği afiş, hafta başından itibaren de tüm sinemalarda olacak.

17 Şubat'ta sinema izleyicisiyle beyazperdede buluşacak olan film, Türkiye kadar dünya sinemalarından da büyük bir talep görüyor.

Filmde başlıca rolleri Devrim Evin, İbrahim Çelikkol, Dilek Serbest, Cengiz Coşkun gibi isimler paylaşıyor.
 
Fatih’in parası Recep’ten
Kaynak : haberturk.com 10 Ocak 2012


Türk sinemasının en pahalı filmi olan ‘Fetih 1453’ için yapımcı Faruk Aksoy ‘Recep İvedik’ serisinden kazandığı tüm parayı yatırdı

17 milyon dolarlık bütçesiyle Türk sinemasının en pahalı filmi olan ‘Fetih 1453’ 17 Şubat’ta gösterime girecek. Faruk Aksoy, yapımcısı olduğu ‘Recep İvedik’ serisinden kazandıklarının tamamını ‘Fetih 1453’e yatırdı. Yetmeyince bankadan kredi çekti, evini sattı ve abisinden borç para aldı. İşte Türk sinemasının en yüksek bütçeli ve çekim süresi en uzun filmi olma özelliğine sahip olarak henüz gösterime girmeden önce bir ilke imza atan ‘Fetih 1453’ filminin Şahan Gökbakar’ın ağzından hikâyesi: “2009’un başıydı.
Faruk Aksoy’un ofisine uğramış, sektör üzerine sohbet ediyorduk. Türk sinemasının yaşadığı parlak günlerin ömrünün fazla uzun sürmeme riskiyle karşı karşıya olduğu, büyük prodüksiyonlu filmlerle sıçrama yapılabileceği konusu açılınca Aksoy, büyük bir heyecanla çekmecesinden bir dosya çıkardı. ‘Bak! İşte sözünü ettiğin büyük prodüksiyon bu olabilir mi?’ dedi. Dosyanın üzerinde ‘Fetih 1453’ yazıyordu. Heyecan içinde anlatmaya başladı, filmi nasıl çekeceğini.
‘Fetih 1453’ün, Türk sineması için neden milat olacağını anlatırken yaşadığı heyecan görülmeye değerdi.”

8 AYLIK ÖN HAZIRLIK
Faruk Aksoy, 8 aylık bir ön hazırlık sürecinin sonrasında Eylül 2009’da çekimlerine başladığı ‘Fetih 1453’ü 3 yılda tamamlayarak gösterime hazır hale getirdi. Ayşe Germen ile ortak yapımcısı olduğu filmin yönetmenliğini yapan Aksoy, 94 yıllık Türk sinemasının en yüksek bütçeli filmine imza attı. ‘Fetih 1453’ün çekimlerine geçilmesi kolay olmadı. Her şeyden önce uzun soluklu çekimleri kabul edecek oyuncu kadrosunun oluşturulması gerekiyordu. Faruk Aksoy, birkaç aylık görüşmelerin ardından Devrim Evin, İbrahim Çelikkol, Dilek Serbest, Erden Alkan, Cengiz Coşkun, Recep Aktuğ, Şahika Koldemir ile el sıkıştı. Evin, ‘Fatih Sultan Mehmet’i, Çelikkol ise ‘Ulubatlı Hasan’ı canlandırdı.

SAVAŞ DERSLERİ VERİLDİ
Faruk Aksoy ‘Fetih 1453’te görsel efektlerin en az şekilde kullanılmasını istediğinden dolayı özellikle sur savaşlarında rol alacak figüranlar için 2 bin 500 parça kostüm dikildi, 6 bin parça zırh, silah ve savaş aksesuvarı hazırlandı. Hatta surların yıkılmasında büyük rolü olan Şahi Topu’nun bire bir benzeri Kırklareli Demirciköy’de yaptırıldı. Sur savaşları sahnesinde rol alacak olan figüranlar haftalarca kılıç ve yay kullanma, dövüş dersleri aldı. Gemilerin karadan yürütülüp Haliç’e indirilme sahneleri efekt uzmanları tarafından defalarca hazırlandı.
Faruk Aksoy, bu sahneleri kusursuz olana kadar tekrar tekrar yeniden yaptırdı.
Üç ayda Kemerburgaz’da kurulan ve içinde asıllarına uygun olarak yaptırılan 20 savaş kulesi, 15 top bataryası, 5 mancınık, Cenova Limanı’nın canlandırıldığı 2500 metrekarelik havuz ve Rumelihisarı’nın maketinin bulunduğu 14 bin 500 metrekarelik setin tamamlanmasının ardından sıra çekimlere geldi. Başrol oyuncularının sahnelerinde sorun yaşamayan Faruk Aksoy, sur savaşlarında figüranların fiziksel olarak yetersiz kaldığını düşünüp seti tatil etti.
Figüranların istediği performansı sergileyememesi üzerine Aksoy, Genelkurmay Başkanlığı’na bir mektup yazarak gerçek askerlerin ‘Fetih 1453’te rol almaları için istekte bulundu.

KREDİ ÇEKTİ, EVİNİ SATTI
Genelkurmay Başkanlığı’nın Faruk Aksoy’un talebine olumlu cevap vermesi üzerine İstanbul’daki birkaç kışladan askerler kılıç ve yay kullanma, dövüş dersleri alarak kameranın karşısına geçti. 100 metre boyunda 8 metre genişliğinde inşa edilen surlarda gerçekleştirilen savaş sahnelerinde askerlerden oluşan 5 bin figüranlı çekimler 55 gün sürdü. Çekimler boyunca sette ambulans, 15 doktor çeşitli kazalara karşın hazır bekletildi. Faruk Aksoy, çekimlerin ikinci yılında mali sorun yaşamaya başladı.
‘Recep İvedik’ serisinden kazandıklarının tamamını yatırmasına rağmen bütçesinin yeterli gelmemesi üzerine bankadan kredi çekti, abisi Fatih Aksoy’dan borç aldı ve evini sattı. ‘Fetih 1453’ün kalitesinden tek ödün vermemek için hiçbir masraftan kaçınmayan ve bugüne kadar 17 milyon dolar harcayan Faruk Aksoy, bir yandan da 17 Şubat’ta gösterime girecek filminin dünyaya dağıtımı için Alman Kinostar ile anlaşma sağladı.
 
"Fetih 1453"e Balkanlar'dan Büyük Talep
Kaynak : Anadolu Ajansı 13 Ocak 2012


Yönetmenliğini Faruk Aksoy'un yaptığı "Fetih 1453" filminin fragmanına tepki gösteren Yunan milliyetçilerine cevap olarak, Evlad-ı Fatihan olarak bilinen Balkan ülkelerinden filme büyük talep olduğu bildirildi.

Aksoy Filmden yapılan açıklamaya göre, ilk kez bir Türk filminin, Makedonya, Kosova, Bosna Hersek, Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk, Sırbistan gibi ülkelerde gösterime girdiği ve halktan büyük ilgi gördüğü belirtildi.

Açıklamada, "Filmin fragmanına tepki gösteren Yunan milliyetçilerine cevap olarak, Evlad-ı Fatihan olarak bilinen Balkan ülkelerinden filme büyük talep var. Aksoy Film, mail ve mesaj yağmuruna tutuluyor" ifadesine yer verildi.

Açıklamada, gelen mesajlardan da örnekler yer alırken, mesajların bazıları şunlar:

"-Merhaba ben Bosnalı bir öğrenciyim, sabırsızlıkla 17 Şubat'ı bekliyorum. Ben ve benim gibi birçok arkadaşım filmi sinemada seyretmek ve size destek olmak istiyoruz. Film, Bosna'da yayınlanacak mı- Eğer burada göstermezseniz Fatih Sultan Mehmet'in fermanıyla şereflendirdiği bu topraklara büyük ayıp olur ve emin olun gösterime girerse çok büyük bir kitle, bu filmi seyreder. Fragmanı seyrettirdiğim babaannem bile hayran kaldı, 'Beni mutlaka bu filme götür' dedi.

-Merhaba, fragmanınıza hayran kaldım. Bütün Makedonya bu filmi kendi ülkesinde, sinemada seyretmek istiyor. Bunun mümkün olup olamayacağını acilen bildirin lütfen. Bu film senelerce haklarımızı gasbeden Yunanlılara da güzel bir cevap olacak."

Bu arada, Fetih 1453 filminin afişi de Re Prodüksiyon tarafından hazırlandı
 
Geri
Üst Alt