Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Dumpvalve ve Blow-off farkı (Basit bir anlatım ile)

ukku

Kayıtlı Üye
Katılım
3 Eki 2010
Mesajlar
1,017
Yaş
35
Gaza basıyorsunuz, turbo basıyor ve haliyle borularda belli bir miktar basınç oluyor.
Siz ayağınızı gazdan çektiğinizde o an borularda olup henüz motora girmemiş basınç bir şekilde tahliye edilmezse turboya zarar verir.
Bu durumda surge denen olay gerçekleşir. Şöyle bir sesi vardır;




Hattaki bu basınçlı havanın, ayak gazdan kaldırıldığında turboya zarar vermemesi için 2 tip çözüm vardır.

1. Dump valve.



Şöyle bir şekli vardır. Ayak gazdan çekildiği anda borularda olan, ancak motorun içine gönderilemeyecek olan basınçlı havayı içine hapseder. Görüldüğü gibi her tarafı kapalıdır ve havanın dışarıya gitmesine izin vermez. Gaza tekrar basıldığı anda içerideki hava motora girer ve ortamda hiç hava olmamasındansa, bir miktar havanın motorun içine girmesi gaz tepkisinde bir miktar iyileşme sağlar.

2. Blow-off



Görüldüğü gibi bir tarafı hep açıktır. Ayak gazdan çekildiği anda hattaki basıncın turboya zarar vermemesi için basıncın tamamı atmosfere bırakılır. Gaza tekrar basılacağı anda hatta hiç basınç kalmamış, hepsi dışarı atılmış olacağından dolayı gaz tepkisi dumpvalve'li arabaya göre zayıftır. Sesi daha artis olduğu için insanlara çekici geliyor, başka bi numarası yok :D




Tüm otomobillerde dumpvalve ya da aynı işi yapan bir recirculation valf bulunur. Modifiyeye uğramış, basıncı artırılmış araçlarda bu valf yetersiz kaldığı ve zarar gördüğü için bunun da modifiyesine başvurulur.
VW grup araçların %99 'u dumpvalve ile çalışır. Dumpvalve sökülüp yerine blow-off takılması halinde vites aralarında hızlanma boşluğu artar, dumpvalve olsa motora gideceği hesaplanan, ancak blow off takılı olduğu için dışarı atılan havanın karşılığı olan benzin de boşu boşuna motora verilir. Yani tüketim de bundan nasibini alır.
O yüzden aracınız için dumpvalve tavsiye ediliyorsa, "bizim bi abi blow off takmış, hiç bişey olmuyormuş" muhabbetlerini boş verip, dumpvalve ile hayatınıza devam edin :)


Utku UZUNOĞLU



Kaynak kendi sayfam :)
http://utkuuzunoglu.blogspot.com
 
bende bu konu ile ilgili bilgisi olan var mı? diye konu açacaktım Mükemmel zamanlama :eek:key:
 
  • Beğen
Reaksiyonlar: ukku
Aynen utkununda dediği gibi bi abi tAKMış birşey olmuyormuş... YALLLAAANNNN...
Yaklaşık 2-3 hafta blow kullandım ibizamda yaklaşık yarım lt yağ eksiltti arabam ve denilen gibi araç hızlanmıyordu turbo 3000 li devirlerde giriyordu ki zaten 4000 gibide kesiyor... yani dizele yapıalcak hiç bir şey yok...

Peki utkucuğum sorum şu... senin şu videodaki sesi nasıl elde edebiliriz yada az biraz benzerini...?
 
  • Beğen
Reaksiyonlar: ukku
Hangi video?
Bu konudaki sesler ise, o ses hayırlı bi ses değil :)
Duymamak daha iyi :)
 
utku kardeşim eline sağlık, güzel bir paylaşım olmuş..
hee bide bence bu yazının telif hakkını al, diğer gazete dergi vs. gibi yerlerde yayımlanırsa kaynak belirtmek zorunda olsunlar :)
 
  • Beğen
Reaksiyonlar: ukku
Teşekkürler :)
Bi dergide çıkacak zaten, kendi adımla, problem yok :)
 
güzel paylaşım olmuş.. Bende hem blow off hemde dump valf var :))
 
  • Beğen
Reaksiyonlar: ukku
Geri
Üst Alt